7 Kasım 2012 Çarşamba

Esed'e güvenli çıkış

Britanya Başbakanı David Cameron, Esed'e ülkeden güvenli çıkış imkânı sağlanabileceğini söyledi. 

Öncelik şiddetin son bulması

Al Arabıya televizyonuna konuşan Cameron, "Elbette yargılanmasını isterim ancak Suriye'deki çatışmaları bitirecekse, Esed'e güvenli çıkış ve yargı dokunulmazlığı verilebilir, öncelik şiddetin son bulması" dedi. 

"Beşşar Esed isterse ülkesinden ayrılabilir" 

Britanya Başbakanı Cameron, "Suriye'de akan kan duracaksa, Esed'e dokunulmazlık verilebilir" dedi. 

Britanya Başbakanı David Cameron, Suriye'de gitgide şiddetlenen çatışmaların son bulmasını sağlayacaksa, Suriye lideri Beşşar Esed'e ülkeden güvenli çıkış ve yargı dokunulmazlığı verilebileceğini söyledi. Suudi Arabistan'a ziyaretinden önce Abu Dabi'de Al Arabiya televizyonuna açıklamalarda bulunan Cameron, "Elbette onun tüm yaptıkları için uluslararası yargı önüne çıkmasını isterim. Ona Britanya'ya iltica teklifi tabii ki sunamam ama, eğer ülkesini terk etmek istiyorsa gidebilir, bu planlanabilir" dedi. 

Cameron'ın bu görüşü hakkında diğer BM Güvenlik Konseyi üyeleriyle konuşup konuşmadığı bilinmiyor. Ayrıca Britanya Başbakanı, bu durumda Esed'i kabul edecek ülke ile ilgili de bir yorumda bulunmadı. 

Esed'in yaptıklarıyla yasalar önünde yüzleşmesini isteriz

Cameron'ın sözcüsü de, "Esed'in yaptıklarıyla yasalar önünde yüzleşmesini isteriz. Ancak bizim önceliğimiz, şiddete hemen son vermek ve değişimi başlatmak. Ancak Esed orada kaldığı sürece bu gerçekleşemez" dedi. 

BM insan hakları ajansı, Suriyeli yetkililerin insanlığa karşı suç işledikleri şüphesiyle Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde yargılanması gerektiğini söylemişti. 

Öte yandan, yeniden yapılanmaya çalışan Suriye Ulusal Konseyi'nin Katar'da süren kongresinde yeni yönetim kurulu onaylandı. Temsil tabanını genişletmek isteyen konseyde "devrimci" temsil oranının arttırıldığı belirtildi. 

Kaynak:Taraf Gazetesi – 07.11.2012

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder