14 Kasım 2012 Çarşamba

Suriyeli Kürtler Türkiye’ye kaçıyor

Şanlıurfa’nın Ceylanpınar ilçesine birkaç yüz metre mesafede bulunan, Suriye’nin Haseki kentine bağlı Rasulayn kasabasında çatışmalar yeniden şiddetlenirken, bölgede yaşayan binlerce Suriyeli Kürt’ün Türkiye’ye kaçtığı öğrenildi.

Fransız haber ajansı AFP’ye göre, aralarında yaşlıların, çocukların ve kadınların da olduğu binlerce Suriyeli Kürt, sırtlarındaki kıyafetlerden başka eşyaları olmadan, kimileri yalınayak sınırı geçerek Türkiye’ye sığındı.

Evlerin bombalandığı, isyancıların cesetlerinin sokaklarda kaldığı Haseki kentindeki çatışmalar nedeniyle son 24 saatte 11 bin Suriyeli’nin komşu ülkelere sığındıkları kaydediliyor.  AFP, sığınmacılardan dokuz bininin ise Türkiye’ye geldiğini bildirdi.

Birleşmiş Milletler 2013’ün ilk aylarında bölge ülkelerine sığınan Suriyeli sığınmacıların sayısının 700 bine, insani yardıma ihtiyacı olan kişi sayısının ise dört milyona çıkacağı uyarısında bulundu.
Şanlıurfa’nın Ceylanpınar ilçesine birkaç yüz metre mesafede bulunan, Suriye’nin Haseki kentine bağlı Rasulayn kasabasında dünden bu yana hakim olan sessizlik bugün bozuldu. Dört günden bu yana Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) kontrolüne geçen bölgede dün geceden bu sabaha kadar sessizlik hâkimdi.

Rasulayn’ın yaklaşık 15-20 kilometre güneyine konuşlanan ordu birliklerinin, ÖSO’nun kontrolündeki alanları tank ve top atışına tuttuğu iddia edildi. Yaklaşık bir saat süren bombardımanın ardından çatışma seslerinin duyulduğu da bildirildi.

Kürt nüfusun yoğun olduğu Haseki, başkent Şam’dan 600 km uzaklıkta yer alıyor.

Kaynak: Hürriyet Gazetesi – 12.11.2012

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder