29 Kasım 2012 Perşembe

Suriye için Ahmedinejad’a Mesaj

Başbakan Tayyip Erdoğan, D-8 zirvesinde, “Bizler Müslümanız. Bizler şahsi beklentilerimizden, makamlarımızdan, diplomasiden öte öncelikle birbirimizin kardeşiyiz ve birbirimize karşı sorumluyuz. Hiç kimsenin veya hiçbir ülkenin, sırf kendi çıkarı için bölgede akan kana seyirci kalma, daha fazla masumun kanının akıtılmasına destek verme hakkı yoktur ve olamaz” dedi.

Erdoğan D-8 liderlerine Müslümanlık dersi verdi

Esad’a destek veren Ahmedinecad başta olmak üzere D-8 liderlerine Müslümanlık dersi veren Başbakan Erdoğan, “Daha fazla masumun kanının akıtılmasına destek vermeyin” dedi.

Başbakan Tayyip Erdoğan, D-8 zirvesinin oturumunda başta Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a destek veren İran Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinecad olmak üzere zirveye katılan liderlere Müslümanlık dersi verdi. Erdoğan, önce 5′li zirve sırasında Ahmedinecad ile görüştü, ardından da karşısında oturan İranlı lidere bakarak, “Hiç kimsenin veya hiçbir ülkenin, sırf kendi çıkarı için bölgede akan kana seyirci kalma, daha fazla masumun kanının akıtılmasına destek verme hakkı yoktur ve olamaz” dedi.

Erdoğan, zirve sonunda yayınlanacak bildiriler ile İsrail’in ve Suriye Devlet Başkanı Esad’ın kınanması için talimat verirken, İsrail’in kınanmasında hassasiyetini gizlemeyen Mısır heyetine de dolaylı bir eleştiri yolladı. Erdoğan, “Bölgesel savaşların, çatışmaların, terörün ve anlaşmazlıkların olduğu bir ortamda hiçbir ülke sadece kendi sınırları içinde refah, istikrar ve ekonomik kalkınmayı tam anlamıyla tesis edemez” dedi.

Nijerya’nın dönem başkanlığını Pakistan’a devrettiği D-8 Zirvesi’nin 2014′te yapılacak zirvesine ise Türkiye ev sahipliği yapacak. Zirvenin kapanış oturumunda Erdoğan, D-8 ülkeleri için ekonomik büyümenin yanı sıra demokrasinin de önemli olduğunu vurgularken, Müslüman olmanın gereğini de şöyle anımsattı: “Özellikle bizler Müslümanız. Bizler şahsi beklentilerimizden, makamlarımızdan, diplomasiden öte öncelikle birbirimizin kardeşiyiz ve birbirimize karşı sorumluyuz. Hiç kimsenin veya hiçbir ülkenin, sırf kendi çıkarı için bölgede akan kana seyirci kalma, daha fazla masumun kanının akıtılmasına destek verme hakkı yoktur ve olamaz.” Erdoğan’ın mesajları şöyle oldu:

İç savaşlar bitsin

Ekonomiyle demokrasiyi atbaşı götürmek zorundayız. Bölgemizi son yıllarda tehdit eden iç savaş veya çekişmeler bizim ekonomik performansımızı da aşağı çekmektedir. Özellikle D-8′i, bölgeyi ve bölgedeki tüm ülkelerin refah ve huzurunu tehdit eden konularda da etkin bir tutum almaya davet ediyorum.

Dünyanın içinden geçtiği bu küresel krizin sınırsız tüketim hırsının sonucu olarak ortaya çıktığı açıktır. Kanaat kavramının, hırs kavramıyla yer değiştirdiği böyle bir sistemde, bu tür krizlerin yaşanılması elbette kaçınılmazdır. Dünya üzerindeki her ülkenin tüketim, hırs ve bencillik üzerine kurulu ekonomik anlayışlarını gözden geçirmesi gerekiyor. 1 milyarın üzerinde yaklaşık bir nüfusa sahip D-8 olarak bu yeni anlayışın şekillenmesine ve benimsenmesine öncülük edebileceğimize inanıyorum.

D-8′in, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı ve İslam İşbirliği Teşkilatı Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi, BM’nin ilgili ajansları, Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı, Pasifik Adaları Forumu, Afrika Birliği gibi teşkilatlarla da temas içinde olması gerek. Bu çerçevede yapılabilecek çalışmaları belirlemek amacıyla bir çalıştay düzenlenmesini teklif ediyoruz.

Kaynak: Sabah Gazetesi – 23.11.2012

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder