14 Kasım 2012 Çarşamba

Suriye helikopterinden önce ekmek sonra bomba

Suriye helikopteri Rasulayn’a önce ekmek attı. Ardından muhaliflerin ateşine karşılık verdi. Ekmekler Türkiye sınırına da düştü.

Suriye ’nin Haseki kentine bağlı Resulayn ilçesinde ordunun bombardımanı sürerken dün farklı bir olay da yaşandı. Suriye ordusuna ait bir uçak Türkiye sınırının hemen yakınlarında Resulayn üzerinde yaklaşık yarım saat uçtu. Bir ara helikopterden onlarca nesne atıldığını gördük. Bomba sandık. Ancak düştüğü yerde patlama olmadı. Rüzgârın etkisiyle Türkiye tarafına da düşen malzemelerin ekmek olduğu anlaşıldı.

“Zehirlidir, yemeyin”

Vatandaşlar ekmekleri topladı ancak herkes birbirini “Zehirlidir, yemeyin” diye uyardı. Çocuklar ekmekleri bir poşete koyarak sınır hattına bıraktı. Polisler de ekmeklerden örnekler alarak merkeze götürdü. Helikopter bir süre sonra belli noktaları bombalamaya başladı. Yaklaşık yarım saat Resulayn üzerinde uçak- helikoptere muhalifler de uçaksavarlarla karşılık verdi. Ancak helikopter uçaksavarların etkidiği menzilinin çok üzerinde uçtu. Seken kurşunlardan Ceylanpınarlı 3 vatandaşın yaralanmasına neden olan Resulayn’daki çatışmaların başlamasının üzerinden 5 gün geçti. Silah sesleri sustu ancak bu kez de ilçeden bomba sesleri yükselmeye başladı. Ceylanpınar’da sınıra sıfır noktasında haber yazarken sık aralıklarla uzak mesafelerden Resulayn’a atılan top mermileriyle dikkatimiz dağılıyor. Top atışlarının 3-5 kilometre uzaklıktan atıldığı tahmin ediliyor. Ancak tam yeri bilinmiyor. Bombanın ilk atış anındaki ses çok net duyuluyor. Sonra nefesler tutuluyor. 5-6 saniye sonra büyük bir gürültüyle patlıyor. Resulayn’da her seferinde başka noktalardan siyah dumanlar çıkıyor. Bu sahne dün gün boyu sürdü. Çatışmalarda yaralanan çok sayıda yaralı da tedavi için Türkiye’ye getirildi.

Suriyeliler Türkiye’ye kaçmaya devam etti

Tüm bu olup bitenleri de Ceylanpınar halkı meraklı gözlerle izledi. Güvenlik güçlerinin uyarılarına rağmen sınır hattına sık sık bölge sakinleri geliyor, olayları izlemeye çalışıyor. Bir ara çevik kuvvet panzeri, meraklıları sınırdan uzaklaştırabilmek için tazyikli su sıktı. Sınırdan da gün boyu geçişler devam etti. Top mermileri Resulayn tarafına düştükçe Suriyeliler Türkiye’ye kaçmaya devam etti. Çatışmalar nedeniyle Ceylanpınar’daki okullar 2 gün daha tatil edildi. Ceylanpınar Kaymakamı İbrahim Çenet, Rasulayn’daki çatışmaların ilçe güvenliğini tehlikeye soktuğunu, salı günü okullara ilişkin durum değerlendirmesinin ardından, sürecin belirleneceğini söyledi.

Kaynak: Radikal Gazetesi – 12.11.2012

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder