29 Kasım 2012 Perşembe

Katliam Esed için

İsrail katliamı Esed için Türk-Arap Araştırma ve Strateji Enstitüsü Başkanı Dr. Muhammed Adil, terör devleti İsrail’in Gazze’ye yönelik son saldırısında üç önemli sacayağı olduğunu söyledi. Adil, “İsrail’de yaklaşan seçimler, Suriye’deki Esed rejimin sonunun yaklaşması ve Golan Tepeleri gibi gelişmeler İsrail’in bu saldırıyı düzenlemesinin sebebidir” dedi.

Türk-Arap Araştırma ve Strateji Enstitüsü Başkanı Dr. Muhammed Adil, Arap dünyasındaki gelişmeleri değerlendirdi. İsrail’in son olarak gerçekleştirdiği Gazze saldırısında üç önemli sebebin olduğunu vurgulayan Adil, İsrail’de yaklaşan seçim, Suriye’deki baskıcı Esed rejiminin yaklaşan sonu ve Golan Tepeleri’nin etkili olduğunun altını çizdi. Esed rejiminin arkasında görünmez güç olarak İsrail’in bulunduğunu da vurgulayan Adil, “Suriye’deki baskıcı Esed rejimin arkasında görünen güçler İran, Rusya var. Bunun yanında gizli güç olarak ise İsrail var” diye konuştu.

Son saldırıda üç önemli sebep 

İsrail’in şimdiye kadar gerçekleştirdiği Gazze’ye yönelik saldırılarda hep bir sebep öne sürdüğünü, ancak son saldırıda gizli sebeplerin olduğunu söyleyen Dr. Muhammed Adil, “İsrail’in daha önceki saldırılarda görünür bir bahanesi vardı. Ancak bu saldırıda gizli nedenler bulunuyor. Bunlar, İsrail’de yaklaşan seçimler, Suriye’deki baskıcı Esed rejiminin yaklaşan sonu ve Golan Tepeleri etkili oldu. Unutmayın muhalifler Golan tepelerini işgalden kurtarmaya artık çok daha yakın” dedi.

İsrail, Arap baharını durdurmak istiyor 

Adil, “İsrail, Esed rejimine destek vererek, Arap baharının Suriye’den geçmesine engel olmaya çalışıyor. Esed rejiminin muhaliflere karşı direnmesini istiyor. Bunun için Esed’e silah veriyor. Eğer Suriye’de demokratik bir rejim gelir ve devrim gerçekleşirse İsrail, Golan Tepelerini kaybederim ve benim varlığım tehlikeye girer diye düşünüyor. Bu sebeple devrimin tamamlanmasına engel oluyor” diye konuştu.

Amerika, Irak’ı İran’a teslim etti 

İran, Amerika ve hatta İsrail arasında gizli bir ittifak olduğunu öne süren Dr. Muhammed Adil, “İran medyasında her zaman okuyoruz. İran Siyonist rejime karşı tepki gösterdi. Ancak arka planda baktığımızda İran’dan, İsrail’e hiçbir saldın hatta direniş olmadığını görüyoruz. İran, İsrail’in Gazze’ye yönelik birçok saldın düzenlemesine rağmen bu saldırılara herhangi bir fiili tepki vermedi. Amerika, Irak’ı İran’a teslim etti ve burada güç dengesi oluşturdu. İran’ın tepkisiz tutumu da arka planda önemli ittifaklar olduğunu ortaya koyuyor. Aslında ABD sürekli olarak bölge ülkelerine İran’ı bir tehdit olarak sunarak iyi de silah satıyor” şeklinde konuştu.

BM Dünyayı yönetmek için kuruldu 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Mısır’a ziyaretinin ve Kahire Üniversitesindeki konuşmasının çok isabetli olduğunu belirten Adil, “Birleşmiş Milletler, dünyadaki güçlü devletlerin, güçsüzler üzerinde kurduğu yönetim mekanizmasıdır. BM’ler Arap Dünyası’na yönelik gerçekleştirilen yanlı tutumuyla güvenirliliğini kaybetmiştir. Acizliği ortaya çıkmıştır” dedi.

Yeni Türkiye Arap dünyasına dönüyor

Arap dünyasının, Türkiye’yi çok yakından takip ettiğini söyleyen Muhammed Adil, “Türkiye’ Arap dünyasında artık eskisinden daha ilgili yaklaşıyor. Girişimlerde bulunuyor, çözüm yollan üretiyor. Bunu gören Araplar mutlu oluyor. Artık Türkiye’nin batılı ülkelerden çok daha fazlasını yaparak bizimle sadece ticari olarak değil, her alanda yakın ilişkiler kurmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.

Dezenformasyona karşı Türk ve Arap medyası gelişmeli 

Dünya basınında çok önemli dezenformasyon yapıldığını da sözlerine ekleyen Adil, bu konuda Türk ve Arap medyasına önemli işler düştüğünü, bu konuda daha özel haberlere yer verilmesi gerektiğini söyledi.

Kaynak: Milat Gazetesi – 19.11.2012

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder