29 Kasım 2012 Perşembe

Savaşın yıktığı kent: Resulayn

İç savaşın tüm şiddetiyle devam ettiği Suriye’nin Türkiye sınırındaki Resulayn kasabası, günlerdir üzerine yağan tonlarca bombanın ardından hayalet kent görünümüne büründü. Şanlıurfa’nın Ceylanpınar ilçesinin 200 metre ötesindeki kentin her yerinde Esad’a direnen Özgür Suriye Ordusu’nun silahlı askerleri var

Şehirde sağlam kalan bina sayısı çok az 

Suriye topraklarında 18 aydır devam eden savaşın Türkiye tarafından en çok hissedildiği yer olan Ceylanpınar’ın hemen yanı başındaki Resulayn, tamamen Özgür Suriye Ordusu’nun eline geçti. Devlet ordusu askerleri ile muhalif güçlerin arasında yaklaşık 1 haftadır süren çatışmalarda yüzlerce kişi hayatını kaybederken, Resulayn’dan Ceylanpınar’a sığınanların sayısında büyük artış olmuştu. Havan toplarının ve roket mermilerinin yanı sıra uçaklardan atılan bombalarla tamamen tahrip olan kentte devlet ordusunun direndiği son karakolu da ellerine geçiren muhalifler, zaferlerini sürekli tekbir getirerek kutluyor. Sınır kapısından girdiğimiz ilk dakikalardan itibaren Türkiye’ye duygularını “Şükran! Şükran!” diye bağırarak dile getiren muhaliflerin silahlarının gölgesinde şehirde ilerlerken sağlam kalan bina sayısının çok az olduğu gözümüze çarpıyor. Hemen tüm binalarda göze çarpan mermi izleri, savaşın ürkütücü boyutunu gözler önüne seriyor.

‘Mahallemi tanıyamıyorum’

Çok sayıda binanın bombalarla tamamen yıkıldığı görülürken ailesini son anda kurtardığını söyleyen Muhammed Cedayin, 55 yıldır yaşadığı Mıhatta Mahallesi’nin tanınmayacak kadar yerle bir edildiğini söylüyor. Cedayin, “Evimizin çok yakınına bombalar düştü. Ailemi güçlükle çıkarttım ve koşarak yakındaki Ceylanpınar’a getirdim. Bombaların altında sınıra kadar koşarken hayatımızın en uzun dakikalarını yaşadık” diyor.

‘Fidye ile geri veriyoruz’

8 Kasım’da başlayan Resulayn saldırısına emrindeki 100 kadar askerle katıldığını ve Resulayn ele geçirilene kadar 10 kayıp verdiklerini söyleyen muhalif ordu liderlerinden Süleyman Cedayin ise, çatışmaların dinmesine sevindiklerini söyleyerek, “Esad’ın askerlerinden 200 tanesini bir hafta içinde etkisiz hale getirdik. Elimizdeki esirlerden bazılarını fidye karşılığında ailelerine teslim ettik. Bazılarını devlet ordusu, bazılarını aileler gelerek geri aldı. 3-5 bin dolar karşılığında geri verirken aldığımız paralarla Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) için silah ve erzak aldık. Amacımız Şam’a kadar gitmek” diye konuşuyor.

ÖSO içindeki Kürt gruplar

Resulayn’ı ele geçiren silahlı güçlerin içinde Kürt gruplara da rastlanıyor. Savaş çıktığından beri ÖSO içinde Esad’a karşı savaştıklarını söyleyen Ziver Bizar adlı genç, kendilerinin bağımsız Kürdistan için savaşmadığını belirterek bunun PYD ile karıştırılmamasını istedi. Afaf Ortaokulu’nu kendilerine üs seçen Liva Kürt Halkı grup adına konuşan Bizar, “Biz 10 kadar Kürt savaşçıyız. Ama ne PKK, ne PYD ile birlikteyiz. PYD Suriye’ye yardım ediyor ve bizimle savaştırmak istiyor. Oysa bizim tek hedefimiz Şam’a gitmek ve Esad’ı devirmektir. Bizleri PYD ile karıştırmayın. PYD ile de savaşmıyoruz ama onlarla birlikte de değiliz” dedi. Özgür Suriye ve Kuzey Irak Kürt bayrağı ile poz veren Liva, Kürt halkının silahlı üyeleri önce Kamışlı bölgesine giderek Esad güçlerine karşı savaşmaya devam edeceklerini söylüyor.

Sokağın tek çocuğu

Resulayn’da 2 gündür silah sesi duyulmamasına rağmen hayat normale dönmemiş. Sokaklarda roketatar ve uzun namlulu tüfeklerle dolaşan silahlı direnişlerin arasındaki tek çocuk babasının motosikletinin önünde çıkıyor karşımıza. 6 yaşındaki Muhammet Abhar uzun saçları ve gülümseyen gözleri ile savaşın kanlı yüzünü unutturuyor bizlere.  Muhammet’in neden halen şehirde olduğunu ise babası Rabbani Abhar açıklıyor: “Ailemizle birlikte son kalan eşyalarımız toplamaya geldik. Muhammet çok korkusuz ve sokaklarda dolaşmayı çok seviyor. Tüm ailemi güvenli şehirlere götürüyorum.”

Buğday ambarları yanıyor

Bombalanan kentte gıda stoklarının da büyük oranda zarar gördüğü görülürken, buğday ambarlarında çıkan yangınla mücadele bile edilmiyor. Şehrin gıda ihtiyacını karşılaması için depolanan buğdaylar yanarken, çevredekilerin hiç müdahale etmemesi dikkati çekiyor. Alevlere yenik düşen buğday tepelerini görüntülediğimizi gören Resulaynlılar, Türkiye’den itfaiyenin kendilerine yardım etmesini istiyor.

Süryani kilisesi dimdik ayakta

Devlet rejimi jetlerinin bombalarıyla hayalet kente dönüşen Resulayn’da ayakta kalan Süryani kilisesi özenli mimarisiyle dikkat çekiyor. Daha çatışma çıkmadan boşaltılan Süryani kilisesinin önünde silahlarıyla bekleyen ÖSO, sürekli tekbir getirerek gazetecilere poz veriyor.

El Muhaberat’ın istasyonu

9 gün süren şiddetli çatışmaların en sonunda ele geçirilen bir bina ise muhalif güçler tarafından gösteriliyor. Yaklaşık 200 rejim askerinin bu binada direndiğini ve en sonunda silahlarını bırakarak gittiklerini anlatan muhalifler, Beşar Esad’ın amcasının oğlu Raed Ala El Esad’ın da aralarında olduğunu söylüyor. Binanın Suriye Haber Alma Teşkilatı El Muhaberat’ın da merkezi olduğu belirtiliyor.

Kaynak:Milliyet Gazetesi – 17.11.2012

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder