14 Kasım 2012 Çarşamba

Dışişleri Bakanı Davutoğlu: Suriye’ye bomba notası

Suriye jetleri Türkiye sınırındaki Resulayn’ı bombaladı. Şarapnel parçalarının vurduğu Ceylanpınar’da halkın büyük panik yaşamasının ardından Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Suriye rejimine açık nota vererek, uluslararası kamuoyunun sessiz kalmasının vicdanları zedelediğini belirtti.

Davutoğlu: açık nota verdik 

Dışişleri Bakanı Davutoğlu; “Suriye’ rejimine açık nota verdik, BM Güvenlik Konseyi ve NATO’ya durumu rapor ettik. Yaşananların birinci sorumlusu Esad rejimi, ikinci sorumluluk ise BM Güvenlik Konseyi’nin adaleti. Uluslararası kamuoyunun sessiz kalması vicdanları kanatıyor” diye konuştu.

NATO: Türkiye’yi savunmak için her şey yapacağız

Rasmussen, Suriye’nin Türkiye sınırındaki kasabalara düzenlediği hava saldırıları sonrası “NATO, müttefikimiz Türkiye’yi korumak için gereken her şeyi yapacak” dedi.

Suriye’deki çatışmalar Türkiye sınırında şiddetle hissedilirken, NATO Genel Sekreteri Fogh Rasmussen, Beşar Esad rejimine uyarı mesajı verdi. Suriye jetlerinin Türkiye sınırındaki kasabalara saldırılar düzenlediği saatlerde Çek Cumhuriyeti’nin başkenti Prag’da açıklama yapan Rasmussen, “NATO, bir askeri kuruluş olarak, müttefikimiz Türkiye’yi korumak için gerekli olan her şeyi yapacak. Türkiye’yi korumak, savunmak için yerinde uygulanacak ve Türkiye’ye yönelik saldırıları engellemesi umulan tüm planlarımız mevcut” dedi.

‘Doha’da büyük adım’ 

Rasmussen, Suriye muhalefetinin önceki gün Katar’ın başkenti Doha’da aldığı, Suriye Ulusal Koalisyonu çatısı altında birleşme kararını da “Doha’da olan en azından ileri atılmış, farklılıkları bir kenara bırakarak koalisyon oluşturmaya yönelik büyük bir adım olmuştur. Muhalefetteki bir ayrılık tabii ki sorun olur. Bu nedenle daha birleşik bir muhalefete ihtiyacımız var” sözleriyle yorumladı.

İsrail Suriye’yi doğrudan vurdu 

Diğer yandan Suriye’deki çatışmalar dün İsrail’in işgali altındaki bölgede tansiyonun bir kez daha yükselmesine neden oldu, İsrail, Suriye tarafından Golan Tepeleri’ne düşen havan topu mermilerine bu kez doğrudan karşılık verdiğini açıkladı. İsrail ordusundan yapılan açıklamada “Suriye’den gelen atışın kaynağına ateş açıldı” denildi. İsrail ordusu, pazar günü Golan Tepeleri’ne düşen havan toplarına uyarı atışıyla karşılık vermişti. Bu uyan ateşiyle İsrail, 1973′teki Yom Kippur Savaşı’ndan beri ilk kez Suriye’ye ateş açmıştı.

ÖSO: İsrail Esad’ı koruyor 

Ancak Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) dün, İsrail’in Suriye tarafına yönelik roket saldırısının, ÖSO’ya yönelik olduğunu iddia etti. ÖSO’dan yapılan açıklamada, “Golan Tepeleri’nde bir grup katil Esad askerini kuşattığımız ve teslim olmaları için onlarla görüştüğümüz sırada İsrail, onları kurtarmak ve kuşatmayı çözmek için ÖSO’yu hedef aldı” denildi.

Esad’ın jetleri masum halkı bombaladı

Suriye jetleri Türkiye sınırındaki Resulayn’ı bombaladı. Şarapnel parçalarının vurduğu Ceylanpınar’da halk büyük panik yaşandı Suriye’nin Resulayn bölgesinde geçtiğimiz haftadan bu yana devam eden çatışmaların ardından Esad’a bağlı güçler, kenti havadan vurdu. Saat 09. 30′dan 16. 20′ye kadar gerçekleşen 3 ayrı uçakla bombalama olayında yaşanan patlamalar Şanlıurfa’nın Ceylanpınar İlçesi’nde de hissedildi. Saldırılar sonrası Ceylanpınar Devlet Hastanesi’ne getirilen yaralı sayısının 64 olduğu belirtildi. Yaralılardan 10′u hayatını kaybederken Resulayn kentinde çok sayıda ölü olduğu öne sürüldü.

Halk panik yaşadı 

Ceylanpınar’da yerleşim birimlerine 500 metre uzaklıktaki Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nde(TİGEM) bulunan boş bir araziye düşen şarapnel parçasıyla gökyüzünü dumanlar kapladı. TİGEM’deki güvenlik görevlileri çelik yelek giyip uzun namlulu tüfekleriyle nöbet tutmaya başladı. Patlamayı duyan vatandaşlar büyük panik yaşadı.
Türk jetleri havalandı
Patlamanın meydana geldiği noktadan birçok yaralının Suriyeliler tarafından kargatulumba Türkiye sınırına doğru taşındığı görüldü. Türkiye’den de çok sayıda ambulans sınıra hareket ederek, getirilen yaralıları hastanelere taşıdı. Vatandaşlar arasında da panik yaşandı. Türk jetleri de olay sonrası keşif uçuşu için havalandı. Polis sınırda toplanan kalabalığı tazyikli su sıkarak dağıttı.

Artık mazeret kalmadı

Roma’da İtalya Dışişleri Bakanı Giulio Terzi ile bir araya gelen Dışişleri Bakanı Davutoğlu, “Yeni oluşturulan muhalefet yapısından sonra uluslararası toplumun artık bir mazereti kalmadı. Şimdi sorumluluk uluslararası toplumun üzerinde” dedi. Terzi de “Türkiye ile dayanışma içindeyiz. Davutoğlu çok önemli bir başrol oyuncusu olarak yer alıyor” ifadesini kullandı.

Suriye sahipsiz değil

İngiliz Genelkurmay Başkanı David Richards’ın, “Suriye’ye askeri müdahale edebilecekleri” sözleri üzerine açıklama yapan ÖSO’nun siyasi danışmanı Bessam ed-Dade, İngiltere’ye güvenmediklerini belirterek “Suriye sahipsiz değildir ki İngiltere istediği zaman Suriye’ye girsin” dedi.

Vurulan evde 2 çocuğu ve anne öldü

Öte yandan Türkiye sınırına yaklaşık 200 metre uzaklıktaki noktayı vuran Esad uçağının Rus yapımı Mig adı verilen savaş uçağı olduğu öğrenildi. Bombanın boş bir caddeye bırakıldığı ve bombalama da bir evin tamamen yıkıldığı belirtildi. Bombalama esnasında evde bulunan 2 çocuk ile annenin hayatını kaybettiği görüldü.

250 Ev ve İşyerinin camları kırıldı 

Ceylanpınar’da bir kişinin elinden hafif şekilde yaralandığı patlamada, sınıra yakın mahallelerde 50 ev ile 200′e yakın işyerinin camlarının kırıldığı öğrenildi. Gün boyu uçakların bombaladığı Ceylanpınar’da 3 vatandaş yaralandı. Patlamanın şiddeti ile Ceylanpınar’daki birçok yere şarapnel parçaları isabet etti. Patlamalar esnasında ortaya çıkan gürültü ve havaya yayılan duman, Ceylanpınarlıları korkutarak paniğe neden oldu. Türk tarafında askerler sipere girdi, karsı tarafta muhalifler hava saldırısına tüfekle karşılık vermeye çalıştı.

Kaynak: Haber Türk Gazetesi – 13.11.2012

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder