29 Kasım 2012 Perşembe

İran Suriye için çareyi Türkiye’nin muhalefet partilerinde buldu!

Binlerce Sünni Müslümanı katleden Esed yönetimine verdiği kayıtsız şartsız destekle bilinen İran, meselenin çözümü için Türkiye’nin muhalefet partilerine başvurdu. AK Parti iktidarı döneminde, Türkiye’nin İslam dünyasının gözbebeği olmasını bir türlü hazmedemeyen İran yönetimi, Ak Parti iktidarı ve Türkiye’ye olan muhalefetini pekiştirdi. Şia hilalinin kırılmaması için Esed yönetimine destek veren İran yönetimi, sözde toplantılarla göz boyayıp, İslam dünyasında yerle bir olan imajını düzeltmenin derdinde.

İran’da Saadetli, CHP’li Suriye toplantısı

Suriye Ulusal Diyalog’ toplantısı İran’ın başkenti Tahran’da devam ediyor. Toplantıya Suriye’den 130 kişi ve dünyanın farklı yerlerinden 40 kişi katılıyor. Türkiye’den toplantıya Saadet Lideri Mustafa Kamalak, CHP’ Bursa Milletvekili Aykan Erdemiz, Abdüllatif Şener, Namık Kemal Zeybek, ve Ahmet Hamdi Kepekçi gibi isimler katılıyor.

Katar’ın başkenti Doha’da “Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu” adı altında bir araya gelen toplantıya alternatif olarak İran tarafından düzenlenen “Ulusal Diyalog Toplantısı” Tahran’da devam ediyor.İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi’nin açılış konuşmasıyla başlayan “Şiddete hayır, demokrasiye evet” başlıklı toplantıya Suriye yönetimi ve muhalefetinin temsilcileri katıldı.Toplantının basına açık olan ilk bölümünde Rusya ve Çin’in Tahran büyükelçileri ile Türkiye, Mısır, Lübnan, Irak, Nikaragua ve Brezilya’dan katılımcılar konuşma yaptı.

İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi,Suriye’de halkın tüm meşru taleplerinin karşılanmasının şart olduğunu belirterek, hükümetin diyalog çağrısına, tüm grupların cevap vermesi gerektiğini söyledi. Salihi, Tahran’da Suriye Hükümeti ve muhalifleri bir araya getiren “Ulusal Diyalog Toplantısı” sonunda açıklamalarda bulundu, gazetecilerin sorularını cevapladı.Toplantıya yönetim ve muhaliflerden her kesimi temsilen 130 ve yabancı ülkelerden de 40 kişinin katıldığını hatırlatan Salihi, “Tüm taraflar,Suriye’deki krizin barışçıl yollardan çözülmesini istiyor” dedi. “Suriye Hükümetinin, halkın meşru taleplerine cevap vermesi şart” diyen Salihi, “Suriye halkı da diğer halklar gibi özgürlük, çok partili sistem ve adil seçimler gibi temel haklara sahip olmalı” ifadesini kullandı.

Kaynak: timeturk.com – 19.11.2012

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder