14 Kasım 2012 Çarşamba

Suriye muhalefeti Katar’da birleşti

Katar’da bir araya gelen Suriyeli muhalifler, Esad rejiminin sona ermesini isteyen geniş bir koalisyonun kurulması için uzlaştı. Koalisyonun başkanlığına mezhepçiliğe karşı görüşleriyle bilinen Şeyh Ahmed Muaz el-Hatib seçildi.

Suriye’de Esad rejimine karşı savaşan muhaliflerin ortak bir çatı altında birleşmesine yönelik çabalar, Katar’ın başkenti Doha’da varılan ön anlaşmayla ilk sonucunu verdi.

ABD ve Batı’nın baskısı, Türkiye’nin de desteğiyle bir araya gelen muhalifler, ülkedeki etnik, dini gruplara görüşlerini ifade etme imkânı sağlayacak yapılanma için anlaştı. Muhalefetin çatı yapılanmasının adı “Suriye Devrimi Muhalefet Güçleri Koalisyonu” olarak belirlendi.

Suriye tarihindeki ilk şeffaf seçim olduğu belirtilen seçimle başkanlığa Şeyh Ahmed Muaz el-Hatib seçildi. Muaz el-Hatib, Şam’ın önde gelen alimlerinden biri. Mezhepçiliğe karşı olan ve çok partililiğe geçişi isteyen Muaz el-Hatib, “Biz herkes için özgürlük talep ediyoruz’ söylemiyle biliniyor.

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague de ulusal koalisyonun kurulmasından memnun olduğunu belirtti. AB ve Arap Birliği’nin toplantısı için salı günü Kahire’ye gideceğini ifade eden Hague, cuma günü de muhaliflere desteğin değerlendirilmesi için Londra’da koalisyon yetkilileri ve bağışçılarla toplantı yapılacağını söyledi.

Davutoğlu: kaderi halk belirleyecek 

Katar’daki gelişmeleri takip eden Davutoğlu, dün ani bir kararla Katar’a gitti. Davutoğlu hareketi öncesi yaptığı açıklamada “Bazı aşılması gereken pürüzler vardı. Bu konuda Türkiye olarak, oradaki heyetimizle ve buradan yaptığımız görüşmelerle katkıda bulunmuştuk. Şimdi olumlu gelişmelerle son aşamaya gelindi. Bu nedenle Bursa programını yarıda kesiyorum. Orada bulunmak iktiza ediyor” dedi. Davutoğlu, toplantıda ise “Hiçbir rejim halkına karşı savaşarak ayakta kalamaz. Esed rejimi halka karşı direnmeyi bırakmalıdır, çünkü Suriye’nin kaderini bu halk belirleyecektir” diye konuştu.

Destek ve kutlama 

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Suriye Devrimi Muhalefet Güçleri Koalisyonu başkanlığına seçilen Şeyh Ahmed Muaz el-Hatib ve SUK’un yeni başkanı George Sabra’yı böyle kutladı. Davutoğlu, Suriye halkına desteklerinin her zaman süreceği mesajını verdi. El Hatib de, teşekkür ederek, Türkiye’nin çabalarını takdir ettiğini söyledi.

Kaynak: Haber Türk Gazetesi – 12.11.2012

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder