16 Kasım 2012 Cuma

Bu ittifak korkuttu

Bölgenin iki güçlü ülkesi Türkiye ve Mısır arasında Arap Baharı sonrası başlayan yakınlaşma İsrail’i tedirgin etti. Başbakan Erdoğan’ın 12 bakanla Kahire’ye yapacağı çıkarma öncesi Gazze’ye saldıran İsrail, bölgeyi kana buladı. Tel Aviv yönetimi, Erdoğan ve Mursi’nin temellerini atacağı ittifaka karşı kaos senaryosuna sarıldı.

17 stratejik anlaşma masada 

Başbakan Erdoğan’ın yarın başlayacak Mısır ziyareti, iki ülke arasında yeni bir dönemin kapısını aralıyor. Temelleri 2011′de atılan ‘Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi’nin bu yılki toplantısına denk gelen ziyarette, Ankara ve Kahire arasında 6 işbirliği anlaşması imzalanacak. 11 anlaşmanın da altyapısı oluşturulacak.

Tarihi ziyaret denge kuracak

iki ülke arasında 4en geniş kapsamlı ziyaret’ olarak tarihe geçecek görüşmeler, Mübarek’in devrilmesinden sonra, hızla gelişen ilişkilerdeki yeni boyutun resmi ilanı olurken, Arap Baharı’nın yaşayan bölgede dengeleri yeniden kuracak. Erdoğan ve Mursi’nin birlikteliği ise bölge için yeni bir liderlik modelinin temelini atacak.

İttifaka karsı ‘kaos’la tehdit

Muhammed Mursi’nin Cumhurbaşkanı seçilmesinden sonra iki ülkenin Doğu Akdeniz’deki askeri tatbikatıyla başlayan stratejik yakınlaşma, en çok İsrail’i etkileyecek. Mavi Marmara katliamından sonra bölgede iyice yalnızlaşan Tel Aviv yönetiminin, tehdide karşı bölgeyi kana bulamayı tercih etmesi dikkat çekti.

Karadan katliam hazırlığı 

Gazze’nin etrafındaki 40 km’lik alanda ‘özel durum’ ilan eden İsrail, karadan işgal için de hazırlıklara başladı. Başbakan Netenyahu 30 bin yedek askeri göreve çağırırken, Gazze sınırına birlikler sevk edildi.

Birinci Körfez Savaşı’ndan buyana ilk kez füzelere hedef olan Tel Aviv’de sirenler sesleri yükseldi. Kentte 20 yıl sonra olağanüstü hal ilan edildi. Hamas’ın askeri kanadı bir İsrail uçağını düşürdüğünü açıkladı.

BBC muhabiri Cihad Mişaravi’nin 11 yaşında oğlunun cansız bedenini kucaklarken çekilen fotoğraf, İsrail katliamının simgesi oldu.

Gazze’yi uçak, helikopter ve hücumbotlarla vuran İsrail, yaralıları taşıyan ambulanslara bile saldırdı. Dünyanın sessiz kaldığı katliamda cuk olmak üzere 19 Filistinli hayatını kaybetti, 166 kişi de yaralandı.

Önceki gece başlayan İsrail saldırısına Hamas, 300 füzeyle cevap verdi. Aksam saatlerinde İsrail F16′lan bir kez daha Gazze’ye ölüm kustu. Türkiye, İran ve Mısır saldırıları şiddetle kınadı. Tel Aviv Büyükelçisi’ni çeken Kahire, Filistinlilerin geçişleri için Refah kapısını açtı. Mısır Başbakanı Kandil, bugün Gazze’ye gidecek.

İsrail’in sivil hedeflere gönderdiği füzeler Gazze’yi harabeye çevirdi. Arabasıyla evine giden bir Filistin’i! yıkılan binanın enkazından yaralı olarak kurtarıldı.

İkiyüzlü Netanyahu arabulucu arayışında 

İsrail basını, ‘Bulut Sütunu’ operasyonunu İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun ilk savaşı olarak değerlendiriyor. Netanyahu’nun 22 Ocak’taki seçimler öncesi, pozisyonunu güçlendirmek için Gazze’yi vurduğu da iddia ediliyor. Önceki günkü saldırının Natenyahu’nun ilk savaşı olduğunu vurgulayan Yedioth Ahromoth gazetesi, “Netanyahu ülkeyi yönettiği 7 yılda hiç savaş ilan etmedi. Hatta, Ehud Olmert’ten iktidarı devraldığında onu ülkeyi Dökme Kurşun Operasyonu (2009) ve İkinci Lübnan Savaşı (2006) gibi gereksiz iki savaşa sokmakla itham etmişti” diye yazdı. Bu arada İsrail saldırısının ardından Hamas’ın füzelerinin Tel Aviv yönetimi ne geri adım attırdığı ve acilen ateşkes için aracı aradığı öne sürülüyor. Bazı kaynaklar, İsrail’in Gazze’de AB’nin aracılık edeceği bir ateşkes seçeneğine hazır olduğunu, Mısır’ın arabuluculuğunu ise “taraflı olduğu” gerekçesiyle kabul etmediğini iddia ediyor. Hamas ise İsrail ile mevcut durumda herhangi bir ateşkesi kabul etmeyeceklerini bildirdi.

Twitter’dan savaş ilanı YouTube’dan canlı yayın 

Dünya tarihinde bir ilk yaşandı ve İsrail “savaş ilanını” Twitter’dan yaptı, Gazze’ye bomba yağdırdığı anın görüntülerini de YouTube üzerinden yayımladı. İsrail ordusu, Gazze’ye başlattığı operasyonu Twitter’dan tek bir tweet’le duyurdu. İsrail ordusunun resmi hesabından yapılan açıklamada, Hamas’ın uzun menzilli füze rampalarının ve yer altındaki silah depolarına ciddi zarar verildiği öne sürüldü. İsrail ilk hedefinin İzzettin Kassam Tugayları’nın lideri Ahmet el-Caberi olduğunu da Twitter’dan açıkladı. Daha sonra yine sosyal medyadan ancak bu kez YouTube’dan Caberi’nin öldürülme görüntüleri yayımlandı. Twitter yönetimi ise İsrail Ordusu’nun twitter hesabını bir süreliğine askıya alarak açık tehdit içeren mesajı sildi.

KINAYANLAR 

TÜRKİYE: Gazze HALKIYLA BİRLİKTEYİZ; İsrail in saldırgan politikalarını kınayan Dışişleri Bakanlığı, “Türkiye olarak, mazlum Gazze halkıyla dayanışmamız bundan sonra da devam edecektir” açıklamasını yaptı.
TUNUS: İSRAİL’İN SALDIRILARI GEREKÇESİZ; Tunus, “İsrail’in gerekçesiz saldırıl, karşısında Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ve BM sorumluluğu yüklenmeli” ifadesini kullandı.

FİLİSTİN: ELÇİLERİNİZİ ÇEKİN; Filistin’in Kahire Büyükelçisi Ferra, Arap liderlerine büyükelçilerini çekme çağrısı yaptı.

DESTEKLEYENLER 

ABD: İsrail kendini savundu; Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, “Başkan Obama, Gazze’den İsrailli sivillere karşı düzenlenen roket saldırıları ışığında ABD’nin İsrail’in kendini savunma hakkına desteğini yineledi”1 denildi. Ayrıca Mısır ve Türkiye’ye Hamas’a ‘baskı yap’ çağrısında bulundu.

Kanada: Hamas’ı Kınıyoruz; Kanada Dışişleri Bakanı John Baird, inin Hamas’ı kınadığını, “İsrail’in bölgenin ve güvenliğini tehdit edenlere karşı koymalarına destek verdiğini” bildirdi.

İngiltere: Sivil Kayıplar Endişe Verici; Dışişleri Bakanı Hague, “Gazze ve güney İsrail’deki durumdan ciddi biçimde endişe duyuyorum ve her iki taraftan da sivillerin hayatlarını kaybetmesini üzüntüyle karşılıyorum” dedi.

Rusya: Şiddete Son Verilmeli; Rusya’nın BM daimi Temsilcisi Vrtalıy Çurkin, “BMGK’nın Filistin ve İsrail’i mümkün olan en kısa süre içinde şiddete son vermeye ikna etmesi gerektiğini” belirtti.

Bm: taraflar mutedil olmalı; BM Güvenlik Konseyi’nin geçici başkanlığını yürüten Hindistan’ın Temsilcisi Hardeep Singh Puri, taraflara sağduyulu davranma çağrısında bulundu ve şiddet olaylarının bir an önce sona erdirilmesi gerektiğini kaydetti.

‘Bulut Sütunu’na karşı ‘Siccil Taşı
İsrail ordusunun “Bulut Sütunu”, (bir başka isimle Savunma Sütunu) adını verdikleri işgale karşı, Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları yaptıkları misillemeyi “Siccil Taşı” olarak adlandırdı. “Siccil Taşı”, Kur’an-ı Kerim’in Fil Suresi’nde Allah’ın Kabe’yi ve mazlumları korumak için gönderdiği silahı simgeliyor.

İsrail uçağı düşürüldü
Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları, İsrail’e ait bir savaş uçağının, uçaksavar füzesiyle vurulduğu duyurdu. İsrail makamlarından konuya ilişkin bir açıklama yapılmadı.

Haniye’nin evine füze
İsrail Gazze’deki Filistin Hükümeti Başbakanı İsmail Haniye’nin evini de vurdu. Alınan bilgiye göre, savaş uçaklarından atılan füze, Haniye’nin evinin bahçesindeki jeneratöre isabet etti.

Dökme kurşun gibi
İsrail, yıllardır abluka altında tuttuğu Gazze Şeridi’ni bu kez ‘Bulut Sütunu’ ile vuruyor. F-16 savaş uçakları, insansız hava araçları, helikopter ve hücumbotlarla Gazze’yi kuşatan İsrail, 19 Filistinliyi öldürdü. ABD saldırgan İsrail’in “kendini koruma hakkı olduğunu” savunurken, Tel Aviv’e en sert tepkiyi ise elçisini geri çeken Mısır verdi.

Bir barış elcisini öldürdüler
Gazze Şeridi’ne 2008-2009 yılları arasında düzenlediği . _ “Dökme Kurşun Operasyonu” ile ardında büyük bir V_J enkaz ve en az 1500 cenaze bırakan İsrail bir kanlı oyunu daha sahneye koyuyor. Ocak ayındaki seçimler öncesi düğmeye basan Tel Aviv yönetimi, Gazze’de yeni bir katliama imza atıyor. Hamas’ın askeri kanadı İzzettin Kassam Tugayları Komutanı Ahmet el-Caberi’nin ölümüne yol açan füze saldırısı sonrası, F-16 uçakları, insansız hava araçları, helikopter ve hücumbotlarla Gazze’yi kuşatan İsrail, “Bulut Sütunu” adını verdikleri operasyon için harekete geçti.

Karadan katliam hazırlığı
İsrail ordusunun açıklamasına göre son iki günde 300 kez vurulan Gazze’de 5′ü çocuk 19 kişi hayatını kaybetti, 166 kişi de yaralandı. İsrail Başbakanı Netahyahu 30 bin yedek askeri göreve çağırırken kara operasyonu için Gazze sınırına zırhlılarla birlikler yığılmaya başlandı. Jerusalem Post gazetesi Gazze Şeridi’nin çevresindeki 40 kilometrelik İsrail topraklarında “özel durum” ilan ettiğini yazdı. İsrail ordusunun Gazze’nin kuzeyinde yaralı Filistinlileri taşıyan ambulansa ateş açtığı bildirildi. Gazze Sağlık Bakanı sözcüsü Eşref el-Kudre, “İsrail Cenevre Sözleşmesi’ni ihlal ediyor” dedi. Filistin direniş grupları ise İsrail’i “Şafak 5″ füzesi, Grad roketi, 107 mm roket ve havan toplan ile vurdu.

Bir bomba, bir broşür atıyorlar
Yapılan açıklamalarda Gazze’den de İsrail’e 300′e yakın füze ve roket fırlatıldığı bildirildi. 1. Körfez Savaşımdan sonra ilk kez roket saldırısına uğrayan Başkent Tel Aviv’de önce sirenler çaldı, ardından da patlama sesleri duyuldu. Olağanüstü hal ilan edilen kentte yangınlar çıktığı belirtildi. Yafa, Rishon Lezion, Beersheva, Aşdod, Kiryat Malahi ve Askalan’daki İsrail hedeflerinin de füze ve roketlerle dövüldüğü ifade edildi. İsrail, Kiryat Malahfde 3 kişinin öldüğünü açıkladı. Bu arada İsrail’e ait savaş uçakları bombaladıkları Gazze’nin kuzey bölgelerine broşür attı. Broşürlerde, “Filistin direnişiyle ortak hareket etmeyin. Gazze’den fırlatılan füzelerin yerlerini İsrail askerlerine bildirin” ifadeleri yer aldı.

Vahşeti anlatan fotoğraf
Dün ajanslara düşen bu fotoğraf Gazze’de yaşanan vahşeti gözler önüne serdi. Saldırıda ölen çocuklardan biri İngiliz yayın kuruluşu BBC’nin Gazze muhabiri Cihad Mişaravi’nin 11 aylık oğlu Ömer’di. BBC Dış Haberler Şefi Jön Williams, Twitter’da, Ömer Bebek’in yanı sıra Mişaravi’nin yengesinin de hayatını kaybettiğini, erkek kardeşinin ise ağır yaralı olduğunu duyurdu. Gazze’deki Şifa hastanesinde 11 aylık oğlunun cansız bedenini kucağına alarak feryat eden Mişarava’nm fotoğrafı İsrail’e bir kez daha lanet okuttu. Öte yandan İsrail, Gazze’de işlediği katliamı dünyanın görmemesi için elinden gelen her türlü çabayı sarfediyor. Dünyanın çeşitli ülkelerinden yaklaşık 20 kadar gazetecinin Gazze Şeridi’ne geçişine İsrail yönetimi tarafından izin verilmiyor. Sosyal paylaşım ağı Twitter üzerinden paylaşlan bilgilere göre, Gazze’ye geçemeyen gazetecilerin “sınırda” bekleyişleri sürüyor.

Filistin halkının yanındayız
 İsrail’in Gazze’ye saldırısına en sert tepkiler Mısır’dan geldi. Devrik lider Hüsnü Mübarek’in aksine sert bir tutum takınan Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, “İsrail saldırganlarına karşı Filistin halkının yanındayız. İsrail’i durdurmak için elimizden gelen bütün imkânları devreye sokacağız” dedi. Mursi’nin danışmanı Muhammed Seyfüddevle ise “İsrail fiziki olarak Caberi’ye manevi olarak Mursi’ye suikast düzenlemiştir” dedi. Tel Aviv Büyükelçisi’ni çeken Kahire, Filistinlilerin geçişleri için ise Refah Kapısı’nı açtı. Mısır Başbakanı Hişam “Kandil’in ise bugün Gazze’ye günübirlik bir ziyaret gerçekleştireceği bildirildi.

 ’İsrail korkudan titriyor’
Hamas Lideri Halid Mesai, İsrail’in Gazze’ye düzenlediği geniş çaplı saldırılara sert tepki gösterdi. Saldırıda hayatını kaybeden Âhmed el-Caberi için “Kahramanca yaşadı, kahramanca öldü” ifadelerini kullanan Mesai, ‘”işgalci güç, Mısır’da Mursi’yi, Ihvan’ı, Tunus’ta Gannuşi’yi, Libya’yı, Kuzey Afrika’yı, Yemen’i, Suriye’yi, tüm İslam dünyasını görüyor. Arap Baharı’ndan evvel korkan İsrail, şimdi korkudan titriyor” diye konuştu.

Kaynak: Yeni Şafak Gazetesi – 16.11.2012

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder