19 Mart 2012 Pazartesi

Ahmet Davutoğlu: "Yalnızlaşıyorsunuz"

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye’nin Dostları Konferansının yapıldığı otelde Türk gazetecilere yaptığı açıklamada toplantının bölgedeki demokratikleşme sürecinin devamı açısından çok önemli olduğunu kaydetti. 

 

Davutoğlu’ndan Suriye ve İran’a rejimine mesaj

Suriye’nin Dostları Grubunun kuruluşunda da önemli çalışmalar yaptıklarını anlatan Davutoğlu, sonunda 69 ülke ve uluslararası kuruluşun katıldığı büyük bir tabanın oluştuğunu dile getirdi.
Davutoğlu şöyle konuştu:

“Buradan bir mesaj iletmek istedik. Bu, Esed yönetimine yönelik bir mesajdır: ‘Gittikçe yalnızlaşıyorsunuz, uluslararası toplumdan, insanlığın vicdanından kopuyorsunuz.’ Her gün yüzlerce insanın ölüm haberi geliyor. Suriye’yi destekleyen ülkelere da bir mesaj var burada: ‘siz de bu rejimle birlikte bu yalnızlaşmayla karşı karşıya kalıyorsunuz, kalmamalısınız.”

Bugünkü toplantıda çıkması muhtemel kararlara da değinen Davutoğlu, “Burada, BM’de veto edilen Arap Ligi planı aynen kabul ediliyor ve bunun uygulanılması için bütün taraflara çağrıda bulunuluyor. İkincisi insani yardım konusunda süratle harekete geçilmesi için çağrıda bulunuluyor” dedi.

Suriye’ye acil insani yardım ulaştırılması için bir mekanizmanın oluşturulacağını kaydeden Davutoğlu, “Suriye rejimi eğer buna da engel olursa tabi o zaman Suriye rejiminin insani bakımdan büyük bir suç işlemekte olduğu bir kez daha ortaya çıkar” diye konuştu.

Suriye Ulusal Konseyinin muhalefetin “meşru” bir temsilcisi olarak muhatap alınacağının ilan edileceğini belirten Davutoğlu, Konsey’e tabanını daha da genişletmesi için çağrıda bulunulacağını anlattı.

 

Alternatif önlemler masaya gelebilir

Bu sürecin Türkiye tarafından yakından izleneceğini vurgulayan Davutoğlu, gelecek toplantının da İstanbul’da olacağını belirterek, “Önümüzdeki ay ümit ederiz ki İstanbul toplantısına gittiğimizde Suriye bu kısır döngüden çıkmış olur. Yine ümit ediyoruz ki bu toplantılar bu anlamıyla hedefine ulaşır ve Suriye demokratik bir yapıya kavuşur” dedi.

Gelişmeleri takip edeceklerini ve her türlü ihtimali değerlendirmek durumunda olduklarını dile getiren Davutoğlu, burada Türkiye’nin ulusal güvenliğinin de söz konusu olduğunu bildirdi.

irantehlikesi.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder