21 Mart 2012 Çarşamba

Osmanlı ihtişamı mı, işbirliği mi?

Türkiye’de bazı kişiler, “Osmanlı ihtişamını” yeniden canlandırma fikriyle vakit geçirmek isteyebilir. Ancak istememeliler. Türkiye, iş birliği yaparak ve diğerlerine yardım ederek bölgemizin istikrarı ve refahına katkıda bulunma sorumluluğuna sahip önemli bir devlet. Bu rol kesinlikle, İran gibi diğer bir bölgesel güç tarafından oluşturulan şüpheli müttefikliklerden sakınan tüm Arap devletleri tarafından memnuniyetle karşılanacaktır.

Türkiye Cumhurbaşkanının Birleşik Arap Emirliklerini (BAE) ziyareti için daha uygun bir zaman olamazdı. Türkiye, bölgede önemli bir oyuncu ve giderek daha etkin bir rol oynuyor. Her iki ülkenin de sunacağı çok şey var. Her ikisi de Müslüman dünyasında diğerlerinin özenebileceği mükemmel örnekler teşkil ediyor. Türkiye, İslami geleneklerini laik eğilimleriyle birleştirmede başarılı bir tecrübeye sahip. Türkiye her zaman, başta Arap Baharı’nın yaşandığı ülkeler olmak üzere Arap devletlerine esin kaynağı olan başarılı bir Müslüman demokrasi olarak nitelendiriliyor.

Türkiye, ekonomik olarak makul bir büyümeye sahip olacak şekilde şansını döndürmeyi başardı. Özel sektörü rekor derecede verimli. Diğer yandan BAE, küresel olarak başarılı bir kalkınma hikâyesi olarak kabul görmüş olan ve yatırım şirketleri, çok uluslu şirketler ve turistler için cazip modern bir devlet. En önemlisi de iki ülke, istikrarı korumaya çalışarak ve gereksiz ihtilaflardan kaçınarak bölgede aktif bir rol oynuyor.
Ankara, Suriye krizinin başlangıcında agresif bir tutum takınması için kışkırtılsa da BAE ve Türkiye’nin Suriye’de tırmanan durumda aldığı rol, ülkenin geleceğinde önemli bir yere sahip. Türkiye’nin, askerî müdahale üzerinde düşündüğüne dair bazı belirtiler mevcuttu. Böyle bir müdahale hata olurdu. Türkiye bölgeye, Osmanlı İmparatorluğu döneminde bölgede yüzyıllarca süren demir yumruk yönetimi gibi ağır bir yükle geldiğini unutmamalıdır. Türkiye’de bazı kişiler, “Osmanlı ihtişamını” yeniden canlandırma fikriyle vakit geçirmek isteyebilir. Ancak istememeliler.

Türkiye, iş birliği yaparak ve diğerlerine yardım ederek bölgemizin istikrarı ve refahına katkıda bulunma sorumluluğuna sahip önemli bir devlet. Bu rol kesinlikle, İran gibi diğer bir bölgesel güç tarafından oluşturulan şüpheli müttefikliklerden sakınan tüm Arap devletleri tarafından memnuniyetle karşılanacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder