21 Mart 2012 Çarşamba

İran'dan yeni yasaklar

Cuma günü yapılacak parlamento seçimleri öncesi İran sokaklarında seçim havası yok. Nüfusun üçte ikisini 30 yaşın altındakilerin oluşturduğu ve batı medyasının Facebook kuşağı olarak adlandırdığı gençler seçimden umutsuz.

Uluslararası Af Örgütü seçime çok az bir süre kala İran’ın ifade özgürlüğüne yönelik baskılarının çarpıcı bir biçimde arttığını belirtti. Ülkede sosyal paylaşım siteleri yasaklandı. Tahran’ın, rejim karşıtlarının haberleşmesini önlemek için bu siteleri yasakladığı belirtiliyor.

Yüzlerce polis kafelerde bekliyor

Uluslararası Af Örgütü’nün raporuna göre, İran’da internet kafelerde yüzlerce polis görevlendirildi, izinsiz ve onaysız haberleşebilme imkansız hale geldi. İran’da 2009′da Mahmud Ahmedinejad’ın kazandığı cumhurbaşkanlığı seçiminin ardından seçime hile karıştırıldığı iddiası ile gösteriler düzenlenmiş, can kayıpları olmuştu.

Seçimde Ahmedinejad’ın rakipleri Mir Hüseyin Musavi ile Mehdi Kerrubi ev hapsinde tutuluyor. Cuma günkü seçimin dini lider Ayetullah Ali Hamaney ile Ahmedinejad arasındaki güç dengesinin belirlenmesinde önemli rol oynayacağı belirtiliyor.

Kaynak:iranbriefing

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder