21 Mart 2012 Çarşamba

Suriye'de Esad'a destek veren iki İran askeri Özgür Suriye Ordusu tarafından yakalandı

Suriye’de halka yönelik katliamlar sürerken Esad’ın katliamlarından halkı korumak için mücadele eden Özgür Suriye Ordusunun hükümet güçlerine direnişi sürüyor. 

Öte yandan Çin, Rusya ve İran’ın Esad yönetimine siyasi desteği devam ederken, İran’ın Esad’a askeri destek verdiği iddiaları güçleniyor. Özgür Suriye Ordusu, yakaladığı iki İran askerinin görüntüleri internette yayınlandı.

Suriye ordusunun, 26 gündür top ve tanklarla bombardıman ettiği Humus’tan kötü haberler geliyor. Direnişin sembolü haline gelen Humus’ta elektrik, su ve doğalgaz sıkıntısının had safhada olduğu, yiyecek ve içecek bulmanın iyice zorlaştığı şehrin, uydu telefonlarının da rejim tarafından bloke edilmesiyle dünyadan tamamen koptuğu öğrenildi. Halkını katleden Esad’a siyasi destek veren ülkelerin askeri destek verdiği iddiaları da gün geçtikçe güçleniyor. Daha önce Esad güçleriyle halka karşı savaştıkları iddiasıyla 11 İranlı’nın Özgür Suriye Ordusu’nca gözaltına alınırken yakın zamanda 2 İranlı daha aynı gerekçeyle yakalandı.

İki İran askeri yakalandı!

Bazı bölgelerde ise Esad’ın ordusu ile Özgür Suriye Ordusu askerleri arasında çatışmalar sürüyor. İki ordu arasında sosyal medyada da psikolojik savaş devam ederken, Özgür Suriye Ordusu’na bağlı Ketibet el Faruk güçlerince yakalanan iki İran askerinin görüntüleri internette yayınlandı.

İran Jandarma görevlisi çıktı

İran askerlerinin pasaport ve İran askeri kimlikleriyle birlikte görüntülerine yer verilen fotoğraf ve videolar kısa sürede Ortadoğu’da en çok tıklananlar arasına girmeyi başardı. Yakalanan İran askerlerinin konuşmalarına da yer verilen görüntülerde bir esir askerin İran’da Jandarma görevlisi olduğunu açıkladı.

Daha önce de buna benzer bir videoda, yakalanan 11 İran askerinin görüntü ve açıklamaları yayınlanmıştı. Suriye devlet kanalı ise, bu video yayınlanmadan önce “Kutsal mekanları ziyaret etmek üzere Suriye’ye gelen İranlı 11 turistin Şam civarlarında teröristlerce kaçırıldıkları”nı iddia etmişti. Özgür Suriye Ordusu İHH İnsani Yardım Vakfı’nın devreye girmesiyle İranlıları serbest bırakmıştı.
         

Muhaliflere katılım sürüyor

Öte yandan ülkede şiddetin boyutu giderek artıyor. Şiddet olaylarının tırmanmasına tepki gösteren çok sayıda üst düzey subay ve asker ordudan ayrılmaya devam ediyor. Esad’ın katliam emirlerini yerine getirmek istemeyen askerlerin ordudan ayrılmasında da artış yaşanıyor. Ordudan kaçan birçok subay ve asker Özgür Suriye Ordusu’na katılıyor.

Kaynak: Milat Gazetesi – 03.03.2012

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder