19 Mart 2012 Pazartesi

Beşar Esad'ın payandaları

Suriyelinin 3 kâbusu

El Muhaberat

Muhaberat Suriyelilerin duyunca titredikleri bir kelimedir. Ev basar, adam alır, işkence yapar. Suriye’de dört ayrı istihbarat örgütü vardır,
rejim hiç birine güvenmez, onları da birbirine takar. En şeditleri Hava İstihbarattır (Malum Hafız Esad havacıydı) bu kurum ailenin özel (!) işlerini de kovalar. Yapılanma şemalarında başka isimler görünse de teşkilatı Hafız Mahluf’dan sorarlar.

Şebbiha

Rejim tarafından korunup kollanan suç örgütüdür. Her türlü kirli işin altından çıkar. Şebbihanın kelime manası hortlaktır… Bu ismi bilhassa kullanır, korku salarlar.

Teşkilat bizzat hanedan tarafından yönetilir, komutanların ekseri Esad soyadı taşır. Mensupları %100 Nusayri’dir, araya adam almazlar. Azılı mahkumlar Şebbiha için çalışmayı kabul edince hapisten kurtulurlar. Sayılarının 10 bin civarında olduğu sanılır. Evleri ve köyleri basar, mütecaviz ve yağmacıdırlar. Zamanında Rıfat Esad tarafından kullanılan teşkilat şimdi Beşar’a çalışmakta…

Baas Partisi

Baas, teorisini Mişel Eflak adlı bir Hıristiyan’ın yazdığı ırkçı ve sosyalist bir partidir. Suriye meclisinde daima üçte iki çoğunluğu elinde tutar. Komünist, sosyalist ve ırkçı partilerle (bunlar rejime sadıktırlar) göstermelik bir koalisyon yapar. Böylece çok partili görüntüsü verir, yabancıları kandırırlar. Suriye Anayasasının 8. Maddesinde “Devletin ve cemiyetin tek hakimi Baas Partisidir” cümlesi geçer ki, pazar günü yapılan ısmarlama referandumla bu madde ortadan kalkmaz. Aksine Beşar’a 2028’e kadar iktidar imkanı sunar.

Baas şebeke gibi çalışır, piramidin tepesinde Milli Komite vardır, mahalli komiteler ve şubeler tabana yayılırlar. Şubeler hücreler şeklinde çalışır, birbirlerini de izler rapor tutarlar.

Suriye’de henüz okula başlayan çocuk Baas’la tanışır, rejime sadakat dersleri alır. Yaz kamplarına çağrılan talebelerin hanedana bağlılıkları sınanır.

Baas kışlada da müessirdir, Parti içinde sivrilenlerin apoletleri artar.

Çocuklardan protesto

Suriye’de dün de 50 kişi öldürülürken, çocuklar ordunun operasyonlarını protesto etti. Bu arada Esad, Humus’taki direnişi kırmak için kardeşi Mahir’i görevlendirdi.

 

Suriye liderinin iktidarı bırakmasını istemeyen hanedan üyeleri kimler?

Beşar Esad 11 Eylül 1965’te Şam’da doğar. Ablası Büşra, abisi Basil ve kardeşi Mahir’in yanında silik bir çocukluk yaşar. Devlet işlerine meraklı değildir, hal böyle olunca Londra’ya gider, tıp okur, hekim olarak kariyer yapmaya bakar.

Ancak abisi Basil trafik kazasında ölünce (1994) apar topar çağrılır. Zırhlı Birlikler Okulu’nda kurmay binbaşı olur, yarbay, albay derken Muhafız Alayı’nın başına oturturlar. Babası Hafız Esad öldüğünde sadece 34 yaşındadır, sırf onun hatırına cumhurbaşkanlığı için gerekli 40 yaş sınırını kaldırırlar.

Suriyeliler önceleri ümitvardırlar, Beşar reformlardan söz açar, Türkiye’ye gelir gider, vizeler kalkar. İki tarafın esnafı da kazanır, halklar kaynaşırlar.

Zaman zaman saldırganlaştığı da olur, Lübnan Başbakanı Refik Hariri suikastine adı karışır mesela.

Bir hekime insan sevgisi yakışır ama saltanatı söz konusu olunca değişir, çekinmeden elini kana bular. Kandil gecesi katliam yapacak kadar…


İyi Tabip kötü Hatip

Babası Hafız Esad kurt politikacıdır, işin bu günlere geleceğini düşünmüş olmalıdır. Sağlığında hem Arap milliyetçiliğinden dem vurur, hem Sovyetlere yaslanır. En mümeyyiz vasfı Nusayri (aşırı Şii) olmasıdır, etrafına Nusayrileri toplar. Şu an orduda 100 rütbeli subaydan 90’nı Nusayri asıllıdır. Bu yüzden iktidarın ihtilalle devrilme şansı bulunmaz.

Ayrıca Nusayri gençlerinden milis güçleri kurar (Şebbiha). Bunlar hukuka tabi değildir, yağma, tecavüz ve cinayete karışsalar dahi yargılanamazlar. İktidar hedefi gösterir, onlar saldırırlar.

Beşar Esad, karizmatik bir lider değildir, olamaz da. Hitabetten yana nasipsizdir, konuştuklarını kendi bile anlamaz. Peki onu orada kim ya da kimler tutar?..


Esma Ahras Esad

Beşar ile Londra’da bankacılık yaparken tanışır evlenir. Ünlü kalp mütehassısı Fevaz el-Ahras’ın kızıdır. İngiltere’de doğmuş, büyümüştür, sünni asıllı olmasına rağmen halkına ve kültürüne yabancıdır. Humuslu bir aileye mensuptur ama Humus’ta hemşehrilerinin katliamına ses çıkaramaz.

Ülkede first leydi kesinlikle Beşar’ın annesi Enise’dir… Esma’nın kayınvalidesinden ödü kopar.


Enise Mahluf Esad

1934 Lazkiye doğumlu bir Nusayri’dir. 1958 yılında Hafız Esad ile evlenince iktidarın imkânlarını yakınlarına açar. Küçük kardeşi M. Mahluf hem ordu içerisinde sivrilir, hem de devlet şirketlerinde ve özel sektörde yöneticilik yapar. Yeğeni Rami Mahluf Suriye’nin en büyük iş adamıdır, servetine servet katar..

Enise Mahluf Esad , tartışmasız ailenin reisidir, sözü kanun sayılır. Protestoların şiddetle bastırılmasından yanadır, muhaliflere zerre kadar acımaz.


Mahir Esad

Beşar’ın küçük kardeşi. 1968’de Şam doğar. Abisi Beşar gibi Sünni bir kız alır (Deyri Zor’dan Manal) bir bakıma azınlık refleksi ile çoğunluğa sığınır.

Makine mühendisi olmasına rağmen subaylık yapar. Dengesizdir, fevri ve gaddardır. Cumhurbaşkanlığı için adı geçse de yanındakiler bile cesaret edemez, başlarına iş açmazlar.

Mahir, ordu ve parti içinde (Baas) hayli müessirdir, eski Lübnan Başbakanı Refik Hariri’nin öldürülmesinde rol oynadığı BM raporları ile sabittir.

General Mahir Esad, Golan sınırındaki birlikleri gösterilerin yaşandığı şehirlere sevk etmekle kalmaz, Lazkiye, Tartus, Cable ve Banyas şehirlerinde Şebbihaları halkın üstüne salar.


Asif Şevket

1950 Tartus doğumlu bir Nusayri’dir. Şam Üniversitesi’nde hukuk okuduktan sonra orduya katılır. Hafız Esad’ın kızı Büşra’nın özel korumalığını yapar. Sıradan bir asker olan Şevket, Büşra ile evlenince ikbal basamaklarını tırmanmaya başlar ve Genelkurmay Başkan Yardımcısı olur. Adı bir çok suikaste karışan karanlık bir isimdir.


Rami Mahluf

Enise Esad’ın yeğenidir, yaşı henüz 43 olmasına rağmen Suriye’nin en güçlü iş adamıdır. Devlet ihalelerinde tek kale maç yapar. Telefon ve inşaat şirketleri, bankaları, havayolu, duty freeleri, özel televizyonları vardır. Lüks araba ve sigara ithalatı yapar. Suriye’de bulunmak isteyen yabancı şirketler ona haraç vermek zorundadırlar, bu yüzden “Mr. % 10” adıyla anılır. Rejimi ayakta tutmak için militan besler, hukuk dışı yolları kullanır.


Ve diğerleri

Rejimin payandaları içinde Muhaberat Başkanı Ali Memlük’u, Başkan Yardımcısı Nasıf Hayırbek’i, İstihbarat şefi Kudsiyye ve General Behçet Süleyman’ı Güvenlik Konseyi Başkanı Hişam Bahtiyar’ı, Eski Savunma Bakanı Ali Habib ve Mustafa Talas’ı Eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı Faruk el Şara’yı, Dışişleri Bakanı Velid Muallim’i, medya danışmanı Buseyne Şaban’ı (Büşra Esad’in bayan arkadaşıdır) saymak lazım.

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecat, Lübnanlı Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, Çin Başbakanı Wen Jiabo, Rusya Başbakanı Vladimir Putin ve İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu bunca kana rağmen açık seçik Suriye Devlet?Başkanı Beşar Esad’ın arkasında dururlar.

İrfan Özfatura-Türkiye Gazetesi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder