21 Mart 2012 Çarşamba

Maliki Esad'a destek için kapılarını Suriye halkına kapadı

Uzun yıllar Esed tarafından himaye gören ve Suriye’de bir süre sürgünde bulunan Nuri El Maliki liderliğindeki Irak hükümetinin Esad yönetimine desteği sürüyor. Maliki yönetimi son olarak kapılarını Suriye halkına kapattı.

Malikinin ofisinden resmen yapılan açıklamada; “önde gelen güvenlik yetkilileri ile yapılan toplantıda genel olarak sınırların özelde ise Suriye sınırının tartışıldığı ve sınırdan kimsenin Irak’a geçmemesi için önlemlerin sıklaştırılması yönünde karar alındığı” belirtildi.

 

Açıklamada Suriye halkından terörist gruplar denildi

Yapılan açıklamada; “Alınan bu şiddetli önlemlerin herhangi bir şekilde “terörist” diye isimlendirilen grupların suç işlemek amacıyla buradan diğer ülkelere geçişinin engellenmesi veya önüne geçilmesi amacını taşıdığı vurgulandı.”

 

Nuri El Maliki’ye baskı İran’dan

Irak’ta iki hafta içinde ikinci kez alınan böylesi bir karar ve Suriye sınırının çok daha yoğun ve “şiddetli” bir şekilde kontrol edilmesinde ısrarcı olunması Esed rejimiyle ilişkilerin özellikle Tahran merkezli baskılar nedeniyle çok daha güçlendirildiğinin işareti olarak algılanıyor.

Kuveytli gazeteci Salih el Saidi daha öncesinde Irak’ın Beşşar rejimine destek vermesinin İran’ın kararı olduğunu belirterek Irak’ın buradan bir çıkarının olmadığını yazmıştı. Irak uzmanları ise mali, güvenlik, sosyal ve uluslararası arenada oldukça ciddi problemlerle karşı karşıya olan, meşruiyeti ciddi şekilde zedelenmiş ve çok parçalı bir siyasi yapının olduğu Irak hükümetinin böylesi bir yardım kararı alamayacağını, üzerinde diğer partilerin ittifak etmeyeceğini; ancak ve ancak İran gibi bir baskı unsuru nedeniyle bunun yapılabileceğini belirtiyor.

Öte yandan Özgür Suriye Ordusu ve Irak içindeki direniş hareketleri de Esed rejimine yönelik Maliki’nin maddi yardımlarının yanı sıra Bedir Tugayları, Mehdi Ordusu gibi Şii terör örgütlerine mensup militanların da halk katliamlarına destek için Suriye’ye girdiğini doğrulamıştı.

Kaynak: el Beyyine

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder