21 Mart 2012 Çarşamba

Esad'dan Firavun taklidi

Suriye’yi adeta bir mezbaneye çeviren Esad güçleri katliamda sınır tanımıyor. Ülke genelinde önceki gün 96′sı Humus’un Bab-ı Amr semtinden olmak üzere 138 kişi öldürüldü. Öldürülenlerin 64’ünün, bombardıman altındaki Humus’tan kaçmaya çalışan sivillerin içerisinde bulunduğu otobüsten indirilen gençler olduğu belirtildi.
 
Suriye’de önceki gün 96′sı Humus’un Bab-ı Amr semtinden olmak üzere 138 kişinin öldürüldüğü belirtildi. Humus’ta içinde bombardımandan kaçan sivillerin olduğu bir arabayı durduran Suriye ordusunun 64 kişiyi katlettiği iddia edildi. Suriye ordusunun direnişin kalesi olan Humus başta olmak üzere birçok şehre yönelik saldırıları sürüyor. Ordunun roket, tank ve top atışları ile bombardımana tuttuğu Humus’ta her gün onlarca kişi ölürken, halkın şehirden kaçmaya çalıştığı ifade ediliyor. El Arabiya televizyonunda yer alan habere göre Suriye ordusu önceki gün Humus’tan kaçmaya çalışan sivilleri vurarak büyük bir katliama imza attı. Kaçmaya çalışanların içerisinde bulundukları bir otobüs şehrin çıkışında Suriye ordusuna ait bir kontrol noktasında durduruldu. Grup daha sonra güvenli bir bölgeye götürülmek üzere 4 ayrı otobüse bindirildi. Daha sonra otobüslerin içindeki yaşlılar yolda indirildi ve ardından kalan 64 genç öldürüldü. Kadınların ise bilinmeyen bir yere götürüldüğü belirtildi. Al Arabiya’nın haberinde hastaneye getirilen 47 cesedin boğazlarının kesik olduğu ifade edildi. Ayrıca Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, olayı Suriye yönetiminden bağımsız olarak araştırmak üzere iki kişiyi görevlendirdiğini açıkladı.

Durum kötüleşiyor

Öte yandan BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Navi Pillay, son haftalarda Suriye’deki durumun hızla kötüleştiğini kaydetti. Navi Pillay, BM İnsan Hakları Konseyi’nde yapılan acil toplantıda, Suriye ordusu ve güvenlik güçlerinin ”toplu tutuklama operasyonları” ve hükümet karşıtlarına yönelik saldırılar başlattığına ilişkin kendisine raporlar ulaştığını belirtti. Pillay, ”2012 yılının Şubat ayı başında başlayan saldırılardan bu yana yüzlerce kişinin öldüğünün bildirildiğini” söyledi. Navi Pillay, Suriye’ye tüm çatışmaları durdurması, uluslararası gözlemcilerin ülkeye girmesine izin vermesi ve yardım kuruluşlarına engelsiz giriş sağlanması çağrısında bulundu.

Dışişlerinden yalanlama

Türkiye üzerinden Suriye rejimine silah ulaştırılmasına göz yumulduğuna ilişkin haberlere Dışişleri’nden yalanlama geldi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Selçuk Ünal, The Times gazetesinin, Türkiye üzerinden Suriye rejimine silah ulaştırılmasına göz yumulduğuna ilişkin haberinin gerçeği yansıtmadığını söyledi. İngiliz The Times Gazetesi’nde yer alan habere ilişkin bir soruyu yanıtlayan Ünal, “Türkiye’nin Suriye politikası gayet açık ve net olarak bilinmektedir. Sözkonusu haber gerçeği yansıtmamaktadır” dedi. The Times Gazetesi’nde Richard Beeston ve Charles Bremner imzasıyla önceki gün yayımlanan haberde, Suriye rejimine gönderilen silahların Türkiye üzerinden geçirildiği ve Türk yetkililerin buna göz yumduğu ileri sürülmüştü.

7 bin Suriyeli Lübnan’da mülteci

Suriye’deki olaylardan kaçan 6916 kişinin Lübnan’da misafir edildiği belirtildi. Lübnan’da yayınlanan En Nahar gazetesinde yer alan habere göre, Lübnan Sosyal İşler Bakanı Vael Abu Faur, Birleşmiş Milletler’in Lübnan’daki mültecilerle ilgili temsilci yardımcısı Kelly Clement ile bir araya gelerek konu hakkında görüş alışverişinde bulundu. Bakan Faur, görüşmenin ardından açıklama yaparak, “Biz Suriyeliler için Türkiye’nin yaptığı gibi kamplar yapmayı düşünmüyoruz. Biz kuzey Lübnan’daki ailelerin onları misafir etmesini ve bu ailelere yapabileceğimiz kadar yardım yapmayı planlıyoruz” dedi. Faur, haftada 200 kişilik Suriyeli grupların Lübnan’a girdiğini ve bunların yabancı fonlar ve bağışlarla desteklenen bölgedeki sivil toplum kuruluşları tarafından misafir edildiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: Milat gazetesi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder