21 Mart 2012 Çarşamba

BM toplantısı öncesi katliam

BM toplantısı öncesi BMGK toplantısına saatler kala Humus’tan çoğu çocuk ve kadın 47 kişinin ceset görüntüleri geldi. Esad rejimi ve muhalifler birbirini suçladı.

BM Genel Konseyi dün Suriye gündemiyle toplanırken öncesinde Suriye’nin Humus kentinden feci haberler geldi. Kentte kadın ve çocuklara ait 47 ceset ortaya çıkarken katliamdan muhalifler ile Esad rejimi birbirini sorumlu tuttu. Muhalif Yerel Koordinasyon Komiteleri (YKK), Karm el Zeytun mahallesinde bulunan cesetlerin önceki gün evleri basan rejime bağlı Şebbiha milisleri tarafından katledilen kişilere ait olduğunu öne sürdü.  

Fotoğraflarda 5 çocuğun cesetleri görülüyor. Yetişkinlere ait cesetler ise yorganlarla örtülü.

Bir videoda yaşlı bir adam “İşte Sünnilere bunu yapıyorlar. Sünniler İran’ın ve Şiilerin elinde ölüyor” diyor. YKK, 26′sı çocuk, 21′i kadın olan kurbanların boğazları kesilerek ya da dövülerek öldürüldüğünü, bazı kadınlara tecavüz edildiğini iddia etti. 

BM’de kapışma 

Konsey toplantısında ise Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ‘yaptırımlar, rejim değişikliğine yönelik eylemler ve muhaliflere desteğin çatışmaların yayılmasına yol açacağını söyledi. ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ise ‘kasıtlı cinayetlerin’ sivillerin kendini savunmasıyla bir tutulamayacağını savundu. katliam Rus meslektaşı Lavrov’u eleştiren Clinton Arap Birliği’nin Suriye planına destek istedi. BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun da, BM Güvenlik Konseyi’ne tek ses olma’ çağrısı yaptı. Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, Rusya ve Çini ikna etmeye çalıştıklarını belirterek “Umarız iki ülke tarihin yanlış tarafında olmayı sürdürmez” dedi.

Radikal – 13.03.2012

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder