22 Mart 2012 Perşembe

Bakü'de 22 İran ajanı yakalandı

Azerbaycan’da terör saldırısı hazırlığında bulundukları iddia edilen 22 İran ajanı kişi tutuklandı.

İran Devrim Muhafızları’na casusluk yaptıkları ileri sürülen 22 kişinin Azerbaycan aleyhinde istihbarat faaliyetleri yürüttükleri açıklandı. Azerbaycan Milli Güvenlik Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, 22 kişinin Azerbaycan vatandaşı olduğu ve Azerbaycan’a ihanet etmek, İran için casusluk yapmak ve diğer ağır suçlarla suçlandığı aktarıldı.

İkinci casus gerilimi

Son dönemde Azerbaycan-İran arasındaki ilişkilerde gerginlik yaşanıyor. Azerbaycan-İsrail arasında 1,6 milyar dolarlık silah anlaşması imzalanmasının ardından, İran Azerbaycan’a nota vermiş ve açıklama istemişti. Bakanlık açıklamasına göre, İran’da silah ve casusluk eğitimi alan bu kişilere ait çok sayıda silah ve ekipman ele geçirildi. Azerbaycan ile İran arasında bir ay kadar önce de bir casus gerilimi yaşanmıştı. Şubat ortalarında Azerbaycan, İran tarafından İsrail casuslarına yardım etmekle suçlandı. Azerbaycan’ın İran büyükelçisine bu konuya ilişkin bir protesto notası verildi. Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü ise İran’ın iddialarını iftira olarak niteledi.

Tahran, son dönemde İranlı nükleer bilim adamlarının öldürülmesinin ardında İsrail gizli servisi Mossad’ın olduğunu iddia ediyor. İran’daki Azerbaycan Büyükelçisi’ne verilen protesto notasında, ‘Azerbaycan’da faaliyet gösteren Mossad ajanlarının çalışmalarının engellemesi’ istendi. Notada, ‘İranlı bilim adamlarının öldürülmesiyle ilgili teröristlerden bazıları Azerbaycan’a gitmiş oradan da, Siyonist rejimin casus şebekeleriyle işbirliği yapmak üzere İsrail’e geçmiştir’ ifadelerine yer verildi. Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, ülkesinin ‘asla herhangi bir dış unsurun baskısına ya da terörist faaliyetlere izin vermeyeceğini’ söyledi.

Kaynak: Akşam Gazetesi – 15.03.2012

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder