25 Mart 2012 Pazar

Barzani: "Maliki diktatör gibi"

ABD’nin Irak’tan çekildikten sonra ülkeyi teslim ettiği İran yanlısı Şii Nuri El Maliki yönetimine Sünni’lerin bayrak açmasından sonra bir isyan da Kürt bölgesinden geldi. Barzani yaptığı açıklamayla Nuri El Maliki’yi diktatörlere benzetti.

Nevruz bayramı vesilesiyle yapmış olduğu konuşmasında, Maliki yönetiminin eski Irak rejiminin yolundan gittiğini söyleyen Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani Şii Başbakan Nuri El Maliki’yi sert sözlerle eleştirdi.

Maliki için, “Dünyanın neresinde bir kişinin hem ordu, hem başbakan, hem savunma bakanı, hem istihbarat başkanı, hem ulusal güvenlik konseyi başkanı hem de merkez bankası başkanı olduğu görülmüş.” dedi.

Çok Sert Konuştu

Barzani, bugüne kadar Maliki’yi hedef alan en sert konuşmasında, “Dünyanın neresinde bir kişinin hem ordunun başında, hem başbakan, hem savunma bakanı, hem istihbarat başkanı, hem de ulusal güvenlik konseyi başkanı olduğu görülmüş. En son bir yazı ile kendini Irak Merkez Bankası’nın başkanı ilan etmiş” dedi. Maliki’nin kendisine bağlı 1 milyon askerden bir ordu kurmayı düşündüğünü iddia eden Barzani, Şiilerle yaptıkları ittifaka bağlı olduklarını, ancak Maliki ile olan ittifaklar için aynı şeyi söylemeyeceğini belirtti.

Baas rejiminin devrilmesinde ve Irak’ın inşasında da önemli rol üstlendiklerinin altını çizen Barzani, Maliki hükümetinin eski Irak rejiminin yolundan gittiğini söyledi. Bağdat’taki Ulusal Birlik yönetiminin giderek anlamsızlaştığını savunan Barzani “Biz bu sorunları anayasal yollarla çözmeye ve verilen sözlere güveniyoruz fakat görüyoruz ki, sözlerinde durmuyorlar, anayasayı da takmıyorlar. Artık bu kadar yeter demenin vakti geldi. Şu anki durum bizim için kabul edilemez ve Irak’taki tüm siyasi liderlere hızlı bir şekilde çözüm bulmaları çağırısı yapıyorum. Aksi takdirde halkımıza dönerek onların uygun gördüğü neyse ona karar vereceğiz” dedi. Barzani’nin bu sözleri kimileri tarafından bağımsızlık iması olarak değerlendirildi, zira Kürtlerin büyük çoğunluğunun bağımsızlık taraftarı olduğu belirt iliyor.

Kaynak: Taraf Gazetesi -22.03.2012

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder