21 Mart 2012 Çarşamba

Suriye'de 'Esed'e secde' işkencesi

Beşar Esed’in Şii Ordusu Suriye’de katliamlara hız kesmeden devam ediyor. Suriyeli askerler tarafından gözaltına alınan sivil halka ağır baskılar yapılarak, şiddetli darp ve cebir altında “Beşar bizim ilahımızdır” dedirtildiği ortaya çıktı.

Suriyeli Şii (Nusayri) askerlerin, Esed’e ilahlık isnat etmelerinin ve halkı secde etmeye zorlamalarının altında Şia inancının etkisi yatıyor. Bilindiği üzere, Eski İran, Babil ve Mısır dinlerinde yer alan “ilahi varlığın tarih boyunca kendisini insan suretinde göstereceği” şeklindeki panteist inanç (mazhariyet teorisi), Şia’ya da sirayet etmiştir.

Nusayriliğin de dâhil olduğu bazı Şia kollarında, insanların tanrılaşacağına ve tanrının varlığının insanlara duhul edeceğine inanılıyor. Bugün Suriye Nusayrileri arasında, Beşar Esed’in Tanrı’yı temsil ettiğine inananlar bulunuyor.

Suriye’de yapılan zulmün arkasında İran ve Şii dayanışması var

İran, Suriye halkına yapılan zulmün arkasındaki en büyük destekleyici güç olmaya devam ediyor. Suriye’deki askeri birliklere İran Devrim Muhafızları’nın eğitim ve emir verdikleri daha önce ortaya çıkmıştı. Yayınladığımız videoda, halka zorla Esed’e secde ettirilmesinin yanı sıra, sivillere ateş açmayan askerlerin, İran Devrim Muhafızları’nca enselerinden vurularak öldürüldüğü de anlatılıyor.

İran, otuz yıl önce 2 Şubat 1982′de Hafız Esed’in gerçekleştirdiği Hama ve Humus Katliamlarına da destek vermişti. İran’ın otuz yıl sonra aynı tavrı göstermesi, Nusayriliği Şia’nın kolu olarak kabul etmesii ve Müslümanlara karşı işbirliği içinde olmasından kaynaklanıyor.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder