19 Mart 2012 Pazartesi

Filistin'den yükselen ses: "Kahrolsun İran, Kahrolsun Beşar"

Filistin-Hamas hükümetinin Başbakanı İsmail Haniye, Kahire’deki El Ezher Camisi’nde tarihi bir konuşma yaptı. Kudüs için direnişe devam edeceklerini söyleyen Haniye’nin konuşmasını tamamladığı sırada, “Kahrolsun Beşşar Esad yönetimi”, “Hizbullah ve İran’a hayır” sloganları atıldı.

 

Filistin halkı, Suriye direnişçileri için yardım toplandı

İran ve Suriye’nin protestosunun sonunda Suriye’li Sünni direnişçiler için yardım toplandı. El Ezher Camisinin minberinden dinleyicilere seslenen İsmail Haniye, Kudüs için direnişe devam edeceklerini söyledi.

 

İsmail Haniye: “Kahrolsun Beşar”

Filistin-Hamas hükümetinin Başbakanı İsmail Haniye, Ezher camisi minberinden yaptığı konuşmayı “Kahrolsun Beşar” diyerek bitirdi. Bunun üzerine konferansta bulunan dinleyiciler “Kahrolsun Esad yönetimi”, “Hizbullah ve İran’a hayır” sloganları attılar. Haniye’nin El Ezher Camisinde yaptığı tarihi konuşma, 30 yıllık Hüsnü Mübarek rejiminin ardından Mısır’da bir ilk olma özelliği taşıyor.

Bilindiği gibi Hamas Suriye’deki bürosunu kapatarak, Türkiye, Katar veya Suudi Arabistan ülkelerinden birine taşıma kararı almıştı.

 

Filistin’de İran’a Tepkiler Artıyor

İran, Filistin sorununu sömürerek Ortadoğu liderliği rolüne oynasa da, Filistinli direnişçiler İran’a karşı mesafelerini koruyor. Son zamanlarda Filistin ve Mısır’da, İran karşıtı seslerin yüksek çıkması bir hayli dikkat çekici. İran’ın Filistin davasında hiç bir faydasının dokunmaması, ancak Filistin davasını İran devriminden bu yana sömürmesi Filistin’de yükselen İran karşıtı sloganların ana nedeni olarak gösteriliyor.

Diğer taraftan İran’ın Şii yayılmacılık politikaları çerçevesinde Filistin’de faaliyet gösterdiği de biliniyor. İran’ın karışıklık dönemini fırsat bilerek Filistin’deki Sünni gençleri Şiileştirmeye çalışması tepki çekiyor. İran’ın Filistin topraklarındaki faaliyetlerini Şii mezhebine mensup Lübnan Hizbullahı eliyle yürütüyor.

Ayrıca Irak’ta bulunan Şii terör örgütlerinin son yıllarda İsrail’in öldürdüğünden daha fazla Filistinliyi, Irak’ta bulunan Filistin mülteci kamplarında infaz etmesi de Filistin davasında rol alanların İran’a sesini yükseltmesine rol açtı.

irantehlikesi.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder