28 Mart 2012 Çarşamba

İran, silah yüklü uçakları Irak üzerinden Esed'e gönderiyor

İslam dünyasının taleplerine ve uluslar arası kuruluşların baskısına rağmen İran ve Irak Suriye’ye destek vermeye devam ediyorlar.

Son olarak Irak hükümeti, İran uçaklarının Suriye’ye silah yüklü transferleri durdurması yönündeki taleplerini reddettiğini açıkladı. İstihbarat bilgilerine göre İran Esed rejimine destek için yaklaşık 30 ton silah yüklü gönderdi. Bilgiler en üst düzey İranlı resmi ve dini yetkililerin Esed’e açıkça destek vermesi, dahası Ayetullah Cenneti gibi fanatik Şii din adamlarının Suriye’ye destek için Şiileri teşvik edip fetvalar yayımladığı göz önüne alındığında şaşırtıcı bulunmuyor.

Gelen Bilgilere göre Türkiye ve Ürdün’ün Esed rejimine giden kanalların kapatması nedeniyle, İran silah desteğini kendisine tam sadık Irak’taki Nuri El Maliki Hükümetinin bulunduğu Irak toprakları üzerinden gerçekleştiriyor.

Buna göre 1929 ve 1747 sayılı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin İran silahlarının geçişini yasakladığı kararlara rağmen dünya yolsuzluk sıralamasında en üst düzeylerde bulunan Maliki başkanlığındaki Irak hükümeti İran’a bu konuda Suriye halkının öldürülmesinde kullanılacak silah transferine izin veriyor. Üstelik Maliki güçleri bu akışı kolaylaştırmak için elinden geleni yapıyor.

Bilindiği gibi gerek zihin dünyası, gerekse sürgünde kaldığı zaman zarfında siyasi, iktisadi ve lojistik olarak tam destek vermesi nedeniyle Maliki İran ve Suriye rejimlerine son derece yakın ve sadık bir konumda duruyor. Suriye devriminin başladığı zamandan bu yana Esed yanlısı açıklamalar yapan ve siyasetini hiç değiştirmeyen Nuri El Maliki, halk hareketinin bastırılması için tüm gücüyle İran’ın siyasetini bölgede uyguluyor. Bu çerçevede Türkiye gibi halkın taleplerini savunan ülkeleri ve hükümetleri de açıkça hedef alıp saldırgan bir politika takip ediyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder