31 Mart 2012 Cumartesi

İran yanlısı Maliki, Arap Zirvesine Türkiye’yi davet etmedi.

ARAP Birliği, Suriye ile ilgili bugün Irak’ın başkenti Bağdat’ta yapacağı zirveye gözlemci statüsüne sahip Türkiye’yi, Arap ülkesi ve üye olmadığı gerekçesiyle davet etmezken, AB Dış Politika ve Güvenlik Komiserliği’nden Pierre Vimont resmen davet edildi.

AB yetkilileri Vimont’un toplantıya katılacağını açıkladılar. Türkiye Kasım 2011’de Mısır’ın başkenti Kahire’de yapılan ve Suriye’ye karşı birçok yaptırım kararının çıktığı Arap Ligi Dışişleri Bakanları toplantısına katılmıştı. Bu toplantıda Türkiye’yi Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu temsil etmişti.

Türkiye’ye davet gönderilmemesinde, toplantıya ev sahipliği yapan Irak’ın Başbakanı Nuri El Maliki ile Ankara’ya “Arap dünyasının işine çok karışıyor” diye eleştiride bulunan bazı Arap ülkeleri karşı çıktı. Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil El Arabi’nin de bir görüş belirtmeyerek, Türkiye’nin toplantıya katılmasına sıcak bakmadığı belirtildi. Türkiye ile birlikte, ilişkilerin askıya alındığı Suriye ve Arap ülkesi olmadığı gerekçesiyle İran’da Bağdat’a davet edilmedi.

Zirve öncesi dün yapılan Dışişleri Bakanları toplantısında, Suriye’nin kabul ettiğini açıkladığı BM Özel Temsilcisi Kofi Annan’ın planının nasıl uygulanabileceği ele alındı.

Kaynak: Hürriyet-29.03.2012

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder