21 Mart 2012 Çarşamba

Haşimi Türkiye'ye sığınmak zorunda kalacak

Irak’ın Şii Başbakanı Nuri El Maliki tarafından Sünnilere yönelik uygulanan sürekli baskının bir sonucu olarak hakkında tutuklama kararı bulunan Sünni Cumhurbaşkanı yardımcısı Tarık el Haşimi’nin Türkiye’ye sığınacağı ileri sürüldü.

Irak’ta Amerikan işgalinin sona ermesinden sonra Şiiler ve Sünniler arasında çıkan en büyük siyasi kriz giderek tırmanıyor.

Aralık ayında Şii Başbakan Nuri el Maliki’ye yönelik suikast planladığı gerekçesiyle hakkında tutuklama kararı çıkan Sünni Cumhurbaşkanı yardımcısı Haşimi, Erbil’e sığınmak zorunda kalmıştı.

O günden bu yana Kürt yönetimi Haşimi’yi teslim etmeye yanaşmadı, Ankara da sürekli yaptığı açıklamalarla Maliki yönetimini kınayarak Haşimi’ye destek verdi. Dün Irak İçişleri Bakanlığı Haşimi’nin ülkeyi terk ederek Türkiye’nin de aralarında olduğu ülkelerden birine kaçmayı planladığı yönünde ellerinde istihbarat bilgisi olduğunu açıkladı.

Bakanlık yayımladığı bildiride, kuzey Iraklı yetkililerden, Tarık El Haşimi’nin adli makamlara teslim edilmesinin istendiği, çünkü ülkeden kaçmaya çalıştığına dair güvenilir bilgi aldıkları kaydedildi. Irak Yüksek Yargı Konseyi, El Haşimi’nin tutuklanan bazı korumalarının verdikleri ifadelerde şiddet eylemlerini El Haşimi’nin direktifleri doğrultusunda yaptıklarını dile getirmesinden sonra 19 Aralık’ta El Haşimi ve beraberindeki 14 kişi hakkında tutuklama kararı almıştı.

Kaynak: Vatan – 04.03.2012

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder