21 Mart 2012 Çarşamba

İran ve Hizbullah'ın 5 bin askeri Suriye'de

Taraf Gazetesi’nde yayınlanan Wikileaks belgelerinde yer verilen Stratfor yazışmalarında İran’ın, Suriye’deki katliamlara nasıl ortak olduğunu gözler önüne seriyor.

Stratfor’daki yazışmalarda İran Devrim Muhafızları ve Hizbullah’ın Suriye’deki ayaklanmalarda rol aldığı iddiaları da araştırılmış. Ortadoğu uzman  Reva Bhalla’nın, sık sık görüşüne başvurduğu ME1 kod adlı kaynağı aracılığıyla Lübnan’da hizbullah mensubu bir öğrenci ile bir basın kaynağından, Suriye’de yaklaşık üç bin Devrim Muhafızı’nın ve iki bin hizbullah savaşçısının Esad birliklerine destek olduğu bilgisini edinmiş. 

16 Ağustos 2011 tarihli yazışmada, kaynağın iddiasına göre Devrim Muhafızları ile hizbullah üyeleri “Genellikle Suriye birliklerinin arkasında duruyor ve ateş açmayı reddeden Suriyeli askerleri derhal öldürüyor. Hama’da Asi nehrine fırlatılan 17 Suriye askerinin cesedi HZ [hizbullah] adamları tarafından öldürülmüştü.” Kaynak ayrıca hizbullah üyelerinin hepsinin uzun sakalları olması nedeniyle kolay tanındığını, Şam’daki yetkililerin ise bunun anlaşılmaması için bu kişilerin Selefi, yani köktenci Sünni askerler olduğunu söylediğini aktardı.

Kaynak: Taraf Gazetesi – 08.03.2012

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder