25 Mart 2012 Pazar

İdlib'te cesetler köpekler tarafından parçalandı

Suriye Ordusunun son olarak İdlib’e başlattığı operasyonda büyük katliamlar yaptığını söyleyen Suriyeli Aktivist; “İdlib’te çok sayıda insanı acımasızca öldürdüler. Kimi cesetler sokaktan alınamadı. 17 yaşındaki bir genç, keskin nişancıların ateşi sonucu öldü. Ancak cesedi sokaktan alınamadı. İkinci gün ise bacakları köpekler tarafından parçalanmış bir şekilde bulduk. Buna benzer bir sürü vaka yaşanıyor.” Dedi.

Aktivist bu operasyonlarda yabancı milisler olduğunu savunarak isim vermeden İran’ı suçladı.

Suriyeli aktivist, Suriye’de ordunun operasyon gerçekleştirdiği bir çok şehrin adeta harabeye çevrildiğini, son olarak İdlib şehrinde katliam yapıldığını söyledi. Aktivist, “İdlib’te sokaktan alınamayan kimi cesetlerin köpekler tarafından parçalandığına şahit olduk. ” dedi.

Suriye’de yönetim karşıtı gösteriler bir yılı aşkın süreyi geride bıraktı. Ordu, ülkenin çeşitli bölgelerine yönelik operasyonlarını sürdürüyor. Silahlı kuvvetler, Humus’un ardından rotasını İdlib şehrine çevirdi. Sınır bölgelerinde yasayan halk, katliam endişesi ile Türkiye’ye akın ediyor. Son bir hafta içinde Türkiye’ye gelenlerin sayısı 4 bini buldu. Sınır bölgesinde bu gelişmeler yaşanırken Suriyeli aktivist M. A. Cihan’a verdiği özel mülakatında çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. Cihan’ın Antakya’da görüştüğü aktivist, güvenlik gerekçesi ile kimliğinin gizli tutulmasını istedi. Aktivist, Suriye ordusunun son olarak İdlib’e başlattığı operasyonlarda büyük katliamlar yaptığını, katliama karşı mücadele eden Özgür Suriye Ordusu’nun elinde ağır silah olmadığını, mevcut silahların oldukça yetersiz olduğunu vurguladı.

“Ölenleri teşhis etmek isteyen 40 kişi öldürüldü” 

Aktivist, M. A. , “Bir kaç gün önce İdlib’te öldürülen 7 kişiyi teşhis etmek için yaklaşık 40 kişi toplandı. Toplanan 40 kişi Suriye ordusu tarafından öldürüldü. Bunun yanı sıra bombardımanlar da devam ediyor. Evler yakılıyor. Kadın, erkek çocuk ayırımı yapılmadan çok sayıda insan öldürüldü. Öyle katliamlar oluyor ki bazı sivillerin boğazları kesilerek öldürüldü. ” diye konuştu.

Yaş kuru ayrımı yapılmadan halkın bir kıyıma uğratıldığını ifade eden M. A. , askerlerin şehirde hareket eden her cisme ateş ettiklerini kaydetti. M. A. , “İdlib’te çok sayıda insanı acımasızca öldürdüler. Kimi cesetler sokaktan alınamadı. 17 yaşındaki bir genç, keskin nişancıların ateşi sonucu öldü. Ancak cesedi sokaktan alınamadı. İkinci gün ise bacakları köpekler tarafından parçalanmış bir şekilde bulduk. Buna benzer bir sürü vaka yaşanıyor. ” açıklamalarında bulundu.

Aktivist M. A. , operasyonlarda yabancı milisler olduğunu savunarak isim vermeden İran’ı suçladı. Yıllardır baskı altında yaşamaktan bıktıklarını ifade eden aktivist şöyle devam etti: “Baba Hafız Esed döneminde baskı ve zulmün en şiddetlisine maruz kaldık. Ülke yıllardır Muhaberat ve baskıcı rejimle yönetildi. Dedem, babam bunu yaşadı. Ardından Beşşar Esed geldi. Bu baskıcı rejim aynı şekilde devam etti. Dedem, ve babamın yaşadığını ben yaşıyorum. Ancak böyle bir fırsat oldu.

Artık çocuklarımın diğer ülkelerde olduğu gibi özgür bir ülkede yaşamasını istiyorum. Suriye’deki herkes böyle düşünüyor. Özgürlük için gerekirse cesedim köprü olacaksa ben de buna seve seve hazırım. Özgürlük istiyoruz. Adalet istiyoruz. 40 yıldır istibdat ve dikta rejiminde yaşıyoruz. Artık yeter. Halk özgürlüğü hak ediyor.”

“Halka ateş etmeyen askerler öldürülüyor” 

Suriye ordusundan kopmaların beklendiğinden az olduğu yönündeki bir soru üzerine aktivist, “Bazı askerler durumun tam farkında değil. Ancak ne zaman ki göstericilere ateş emri verildi ondan sonra gerçeği gördüler. Ateş emrine karsı gelenler üstleri tarafından vuruldu. Kimileri ise halka ateş etmeyerek havaya ateş etti bu yüzden öldürüldüler. Ayrıca askerlerin basını takip etmeleri engelleniyor. İzne çıkmalarına müsaade edilmiyor. Çünkü izne çıkan bir daha geri dönmüyor.” dedi

Aktivist, “Her kim Suriye halkına yardımcı olmak istiyorsa lütfen acele etsin, Gösteriler başlayalı bir yıl oldu ve somut bir adım yok. Biz artık vaat istemiyoruz. Herkese sesleniyorum.

Özgür Suriye Ordusu’nun silahlandırılması gerekiyor. Biz olaylara mezhepsel olarak bakmıyoruz. Biz her kim öldürme olaylarına karışmışsa onların cezalandırılmasını istiyoruz. İster Alevi tarafından olsun ister Sünni tarafından yapılmış bir katliam olsun cezasını çekmeli. Biz devrimimizden geri dönmeyeceğiz, Bunun dönüşü yok. Son nefesimize kadar mücadele edeceğiz. Bize yardım etsinler yeter. Eğer silahlı müdahale yapmayacaklarsa bize sadece silah desteği versinler. Biz tek başımıza Esed’in üstesinden geliriz. ” dedi.

Aktivist MA. , evinde üzerinde Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed’in resminin bulunduğu bir yer paspası kullanıyor. Eve girenler, bu paspasa basarak içeri giriyor.

Kaynak: Ortadoğu Gazetesi – 19.03.2012

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder